Хто більш сприйнятливий до болю?

Кожній людській істоті на планеті знайоме відчуття фізичного болю. Явище це надзвичайно складне, а в учених колах досі ведуться суперечки, хто більш чутливий до болю.

Біль є найстарішою в еволюційному відношенні захисною реакцією організму. Він подає сигнали про неблагополуччя і викликає відповідну реакцію організму, спрямовану на усунення болю.

Результати дослідження

При численних дослідженнях природи болю вчені за допомогою складного сканування мозку показали, що жінки відчувають біль значно сильніше, ніж чоловіки.

Отже , сприйняття болю сприймається по-різному жіночим і чоловічим мозком. Дослідницька група з Лондона і Японії під керівництвом професора Азіза Касим вивчила діяльність і реакції мозку в очікуванні і обробці болю у 16 чоловіків і 16 жінок. Учасниками дослідження стали здорові добровольці, яким сказали, що крихітна капсула буде розширена в стравоході, що викличе синдром роздратованого кишечника. У період підготовки до процедури в мозку жінок було менше активності в областях, які відповідають за боязнь процесу, і більше активності в областях, пов’язаних з підготовкою і плануванням дії, щоб спробувати уникнути майбутнього болю. А от у чоловіків почуття страху було переважним саме під час очікування болю. Під час хворобливих подій була помічена протилежна реакція у чоловіків. У їхньому мозку, на відміну від жіночого, велика активність з’являлася в областях, що відповідні за обробку емоцій і відчуття болю.

Зараз потрібні подальші дослідження для оцінки клінічної значущості цих висновків і для визначення, чи може це дослідження допомогти в здійсненні терапії.

Відомо, що практично кожна п’ята людина страждає шлунково-кишковими розладами, такими як диспепсії і синдром роздратованого кишечника, від яких жінки страждають в три рази сильніше чоловіків. Хронічними є такі симптоми як біль у животі, здуття, запори або діарея. Як правило, при цьому використовуються антидепресанти і болезаспокійливі препарати, але часто вони погано контролюють симптоми.

Висновки

До цікавого висновку прийшли американські медики: замріяні натури більш чутливі до болю, ніж зібрані і сконцентровані. Результати нового дослідження показали, що люди, які вміють чітко фокусувати свою увагу на певних відчуттях, менш сприйнятливі до сильних болей. Вчені заявили, що така різниця в сприйнятті залежить від індивідуальних особливостей структури головного мозку.

Було виявлено, що різниця в кількості сірої речовини безпосередньо впливає на здатність свідомо притупляти хворобливі відчуття або майже не відчувати їх завдяки низькому больовому порогу.

В експерименті взяли участь 116 добровольців. Їм нагрівали ділянку шкіри на руці або нозі до 50 С°. Після цього всім їм робили МРТ, щоб зафіксувати реакцію головного мозку на біль.

Виявилося, що випробовувані, що відчули більше неприємні відчуття, мали менше сірої речовини в ділянках мозку, що відповідають за контроль уваги, задумливість і мрійливість.

Вчені відзначили, що надалі зафіксовані види структурних відмінностей можуть лягти в основу більш досконалих інструментів для діагностики, класифікації, лікування і навіть профілактики головних болів і інших неприємних відчуттів.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.