Собаки і кішки зміцнюють імунітет дітей

Якщо у вас народився малюк, а раніше в будинку жили собака чи кіт, не поспішайте прощатися з ними. Звичайно, з появою в будинку малюка батьки всіляко намагаються вберегти ще не зміцнілий організм від небезпечних інфекцій і вірусів. У перші місяці життя дитини особливо цікавить тема зміцнення імунітету маленького чоловічка. А допомогти в цьому, як виявилося, можуть домашні тварини.

Дослідження

Велике дослідження провели фінські вчені, які встановили, що немовлята, які живуть у сім’ях, де тримають пухнастих тварин, менше хворіють і швидше одужують. Учені прийшли до висновку, що серед інших позитивних факторів, що впливають на зміцнення імунітету, є наявність в будинку собаки чи кішки. Наші брати менші значно знижують ризик інфікування гострими респіраторними захворюваннями у малюків, а також вушними інфекціями.

Дослідники

Дослідники з лікарні Купіо проаналізували дані майже 400 дітей, які народилися в період від 2002 по 2005 рік. Батьки цих діточок вели щоденники, в яких вказували, коли і чим хворіли їхні діти. Після зіставлення кількості хвороб з наявністю в будинку тварин, вчені зробили висновок, що діти, які контактують з собаками або кішками, на 11% хворіли менше через інфекцій і прояви алергій. Ризик виникнення інфекції внутрішнього вуха зменшується на 44%, а якщо дитина все ж занедужувала, то курс лікування антибіотиками був значно коротший.

Інфекції дихальних шляхів при спілкуванні з тваринами набагато рідше зустрічаються у дітей до року, що безпосередньо залежить від частоти контактів з вихованцями. Пояснюється це тим, що тварини неминуче приносять з вулиці бруд і мікроби, а це стимулює імунітет маленької дитини, особливо маленької.

Крім того, вчені довели, що немовлята, у чиєму будинку живуть собаки, менше схильні до інфекцій, ніж ті малюки, у яких у будинку мешкають кішки. Справа тут ще й в тому, що частину дня дитина проводить на вулиці, якраз тоді, коли її батькам треба вигуляти собаку. Від цього імунна система на першому році життя стимулюється і швидше міцніє, ніж у решти дітей.

Коти також передають деякий захист від інфекцій, хоча згідно з проведеними дослідженнями, його ефект слабкіший від «собачої компанії».

Особливо важливі контакти малюків з тваринами в перший рік життя малюка. Звичайно, якщо у дитини виявлена ​​алергія на тварин, то не варто тримати їх у будинку. Але іншим пухнасті друзі принесуть тільки користь. Ще раніше було встановлено, що собака, яка живе в будинку, запобігає розвитку у дітей астми.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.