7 правил для здоров’я печінки

Чому печінку називають лабораторією організму? Це орган, в якому відбувається 600 різних біохімічних реакцій.

Щоб печінка залишалася в здоровому стані довгі роки, необхідно дотримуватися 7 правил.

1. Лужна дієта

Лужна дієта дуже корисна для печінки. Для цього треба вживати більше зелених овочів, буряка, хліба з борошна грубого помелу і насіння. Також в раціон слід включити лимони, грейпфрут і вишню.

2. Зелена дієта

Петрушка, кріп, щавель, кінза, кропива і інша зелень – благодать для печінки. Додавайте зелень в страви або вживайте в сирому вигляді. Заморожуйте зелень на зиму, щоб вона була присутня на столі цілий рік.

3. Уникайте руйнівних для печінки продуктів

В першу чергу, мінімізуйте вживання алкоголю, жирної їжі, жирних сортів сиру, консервантів, солодощів, кави. Це не означає, що треба зовсім відмовитися від цих продуктів, але треба їх істотно обмежити, щоб не перевантажувати печінку.

4. Очищення печінки

Регулярно проводьте очищення печінки, як мінімум 1 раз на рік. Які трави допомагають очистити печінку? Куркума, розторопша, артишок, кульбаба, корінь лопуха.

5. Кидаємо курити

Куріння, як і алкоголь, шкодить печінці. В організмі курця поступово накопичуються токсини, поступово руйнують клітини печінки. Надлишок токсинів, що надходить в організм з нікотином, надає на печінку підвищене навантаження, так як вона змушена виконувати додаткову роботу з очищення крові. А якщо до цього додати ще алкоголь, то печінка працює на межі.

6. Не захоплюйтеся ліками

Якщо протягом тривалого часу приймати ліки, то поступово функціональність печінки зменшується. Причому дане твердження справедливо для всіх препаратів без винятку.

7. Більше рухайтеся

Печінка буде вдячна вам за активний спосіб життя. Тому найкращі ліки для печінки – спорт. Регулярні фізичні навантаження будуть тримати вас у формі, виключаючи появу зайвої ваги. Якщо хоча б 2,5-3 години в тиждень приділяти тренуванням, то здоров’я печінки значно покращиться.

Чи виникли у вас проблеми з печінкою чи ви бажаєте здійснити її комплексне обстеження? Запрошуємо вас до нашої клініки на ультразвукову діагностику – безболісний та надійний метод визначення стану печінки.