Пірсинг — «страшна» сила краси!

На що тільки не йдуть молоді люди, намагаючись привернути до себе увагу і самовиразитися! Причому, їх зовсім не хвилює, що прикраса свого тіла нерідко завдає серйозної шкоди здоров’ю. Першість серед останніх модних хітів на різних частинах тіла займає пірсинг. І хоч дорослі твердять — що це прикраса папуасів, але блискучі залізяки і камінчики все одно з’являються на губах, в носі, в язиці, на пупі… та хіба мало місць на тілі, які можна прикрасити!

Мають рацію наші мами, говорячи про папуасів. Пірсинг дійсно з’явився вперше на Африканському континенті в племені масаїв. Там прикраси з бісеру або дерев’яні вставляли всім поголовно: і дітям, і дорослим. Для масаїв вони були символікою ритуалів. Пірсинг, так само як і тату, зустрічається на всіх континентах і в усі часи. Ці тілоприкрашення завжди мали певне значення і сенс.

В сучасному світі головне призначення пірсингу — прикраса. Люди прагнуть не відстати від моди, виділитися з натовпу незвичайною зовнішністю. Але ми спробуємо з’ясувати побічні явища такої «краси».

Небезпека пірсингу досить реальна, деякі проблеми навіть при самому успішному проколі рано чи пізно будуть виникати і вони не повинні ігноруватися. Звичайно, при належному догляді і певних запобіжних заходах можна звести до мінімуму шанси зіткнутися з проблемами. Але все ж є факти, про які знати необхідно, наважуючись на такий небезпечний крок як проколювання певної частини тіла — пірсінг.

Кому строго протипоказаний пірсинг

У першу чергу, навіть думати не можна про пірсинг людям, що страждають на епілепсію і психічні розлади. У момент процедури підвищується ймовірність виникнення припадку. Особливо варто задуматися людям, що перенесли черепно-мозкові травми.

Людям, схильним до келоїдних рубців (шрамів). При цьому потенційну можливість таких ускладнень визначити важко, якщо людина ніколи в житті не отримувала серйозних порізів або інших травматичних ушкоджень. Але якщо в роду є генетична схильність до келоїдів, пірсинг або тату протипоказані.

Людям, страждаючим хворобами крові або будь-якими процесами, пов’язаними з порушенням епітелізації (наприклад, цукровий діабет, імунодефіцити тощо).

Якщо присутня алергія на метали, пірсинг стає забороненим. Хоча часто люди й не підозрюють у себе такої патології. А виявити цю особливість організму не так уже й складно: зверніть увагу на місця, де шкіра стикається з металевими заклепками джинсів або гудзиками, якщо є почервоніння, то від пірсингу слід відмовитися.

Не можна робити пірсинг в передменструальний період, під час менструації, під час вагітності.

Людям, які зробили пірсинг чи тату менше року тому, заборонено ставати донорами. А якщо комусь із ваших близьких знадобиться переливання крові найближчим часом?

Небезпеки пірсингу для здоров’я

Співробітники британського агентства з охорони здоров’я провели дослідження, згідно з яким кожен сотий прокол у молодих людей 16–24 років став причиною для звернення за медичною допомогою. Серед ускладнень, які найбільш часто зустрічаються після пірсингу, стають різні інфекції, пухлини і кровотечі. Найбільш часто проблеми виникають при пірсингу язика (50%), геніталій (45%), сосків (38%).

Вчені тель-авівського університету встановили, що кожен п’ятий підліток з оральним пірсингом ризикує придбати серйозне захворювання зубів або ясен. Такий пірсинг, язика або губи, загрожує занесенням інфекції, пошкодженням нервів і навіть зубів, вростанням прикраси в губу. Крім того, люди з оральним пірсингом отримують більше шансів на рецесію ясен або розкол зубів.

Пірсинг пупка тягне за собою найпоширеніше ускладнення — флебіт — запалення пупкової вени. А якщо вагітність? Нерідко проколотий в дівоцтві пупок під час вагітності стає причиною розбіжності тканин передньої черевної стінки. А як лікувати пупкову грижу, коли живіт весь час збільшується в розмірах?

Прокол брови може обернутися пошкодженням судин, і тоді не уникнути живописного набряку або гематоми. Мало того, масивна прикраса, яка постійно маячить перед очима, може стати причиною косоокості.

Якщо пірсинг чи тату зроблені в не призначеній для цього обстановці, вдома або в перукарні, цілком можна підхопити правець, туберкульоз, невиліковний і часто смертельний гепатит В і С, а також придбати вірус імунодефіциту (ВІЛ).

Ви все ще вважаєте, що краса — це страшна сила? Якщо ви обираєте для цього пірсинг, то це дійсно так, ви можете «прикрасити себе назавжди»!

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.