Народна медицина при грижах у немовлят: пупковій та паховій

Неспокійну поведінку новонародженого інколи пояснюють і тим, що у дитини грижа: пупкова чи пахова.

Пупкова грижа – це невелике випинання внутрішніх органів у ді¬лянці пупка. Вона виникає у малюка через те, що черевна стінка слабка, м’язи її розслаблені. Грижа випинається під час крику, плачу, чхан¬ня, кашляння, сильного блювання, натужування під час випорожнен¬ня. Пупкова грижа легко вправляється.

У народній медицині для лікування пупкової грижі дитині робили компреси з листків купини запашної (за здатність лікувати грижі цю рослину в народі ще називали підгрижницею). Перед накладанням компресу грижу слід вправити.

Компреси з листочків купини запашної

Два листочки купини запашної помити, обдати окропом, а потім покласти їх навхрест на грижу дитині: один листочок поклали, потім другий, а зверху – мідний п’ятак або мідну пластинку. Закріпити лейкопластиром.

Після купання дитини зробити компрес із нових свіжих листочків купини. Лікування дає результат.

Досвід народного лікування гриж у дітей свідчить про те, що компреси з купини запашної є ефективними й у зціленні грижі пахової. Дитині до року можна вилікувати грижу, не вдаючись до операції.

Пахова грижа у дітей є вродженою. Спочатку утворюється невелике випинання, яке з часом збільшується і може досягти мошонки або статевих губ. Сама по собі ця грижа зникає надзвичайно рідко. Офіційна медицина може запропонувати лише хірургічне втручання у віці після шести місяців. Однак народна медицина доводить на практиці, що і пахову грижу в маленької дитини можливо вилікувати без операції.

Зазвичай грижа «виходить», коли дитина кричить, напружується, а коли заспокоюється – зникає.

Неускладнена грижа сама по собі не завдає болю малюку. Але у разі защемлення (защемлення пупкової грижі у дітей буває дуже рідко) грижа не вправляється, стає напруженою, болить. У такому разі потрібне втручання хірурга.

Окрім купини, у природі є й інші рослини, які допомагають лікувати грижі у дітей. На місце грижі прикладають рослини, які зміцнюють розслаблені м’язи, стягуючи грижу. Добре діють подрібнені свіжі листки кипарису вічнозеленого, компреси з відвару кореневища з коренями марени красильної.

У разі утворення пахової грижі добре прикладати на уражену ділянку кашку з розтертого листя кропиви дводомної чи кропиви жалкої.

Ліки з кропиви

Листя кропиви розтерти на кашку, викласти її на листок подорожника (можна лопуха чи капусти) і прикладати до ділянки паху.

Для припарок на грижу використовують настій остудника голого.

Настій остудника голого

Столову ложку подрібненого остудника голого залити склянкою окропу, потомити на слабкому вогні п’ять хвилин. Настояти. Робити припарки.

Для зміцнення стінки живота роблять з остудника голого і ліки, що вживаються внутрішньо.

Ліки з остудника голого

Чайну ложку подрібненої трави остудника голого залити склянкою окропу, настояти півгодини. Процідити. Давати дитині від половини чайної ложки (залежно від віку) до столової ложки настою чотири рази на день за п’ятнадцять-двадцять хвилин до годування.

Мамам слід бути особливо уважними до дітей із грижею. Треба вчасно помічати зміни в настрої дитини. Не допускати защемлення грижі. Дбати про те, щоб дитина була спокійна.