Лікування гельмінтозів. Солітер

Солітер (ціп’як) відноситься до стрічкових червів. Захворювання викликають, головним чином, озброєні ціп’яки (свинячий солітер) та неозброєні ціп’яки (бичачий солітер). Ці гельмінти сягають довжини: перший 1,5-2 м, другий – 4-6 м. Вони паразитують у тонкій кишці, щільно прикріплюючись до стінки присосками, що знаходяться на голові. Тіло солітера складається з окремих члеників. Зрілі членики, які вміщують яйця, відриваються і виходять назовні, причому членики бичачого ціп’яка можуть активно виповзати із заднього проходу, а членики свинячого ціп’яка виходять лише із випорожненнями.

В подальшому яйця потрапляють в організм тварин, які слугують проміжними господарями. Для бичачого солітера – це велика рогата худоба, для свинячого – свиня, кабан, а також людина.

Розвиток личинки відбувається у м’язах проміжного господаря та в кишківнику людини, яка з’їла неперевірене м’ясо, що вміщувало ці личинки (фінни). Для людини більш небезпечний свинячий солітер, тому що, окрім самих червів, в організмі людини можуть паразитувати і його личинки (цистицерки), які можуть уражати мозок, очі та тканини.

Поширений також карликовий ціп’як, що має довжину 1,5-3 см і паразитує в тонкому кишківнику людини, в основному у дітей.

Симптоми: бліде обличчя, синці під очима, втомлений, млявий погляд, іноді легкий кашель, білий язик. Інколи проявляється дуже сильний апетит, запаморочення при порожньому шлунку, кисла відрижка, гикавка, болі у шлунку.

Оскільки єдиним джерелом зараження є розсіянні у зовнішньому середовищі яйця і членики солітера, дуже важливо виявляти і лікувати кожного хворого. Лікування повинно здійснюватися під наглядом лікаря в стаціонарних умовах із застосуванням різних лікарських препаратів і спеціальних медикаментів, а також хірургічним шляхом. І, безперечно, народними методами лікування.

Лікування народними засобами

Лікування гарбузовим насінням та відварами часнику (внутрішнє та зовнішнє)

З’їсти натще 100 г. очищенного гарбузового насіння. Через годину випити маленькими ковтками склянку молока, у якій була зварена головка часнику. Ще за півгодини випити сильне проносне, а ще через півтори-дві години – поставити клізму з теплої води, у якій була зварена головка часнику.

Лікування гарбузовим насінням, брусничним соком та оселедцем.

100 г очищеного гарбузового насіння змішати із брусничним соком у густу кашу. Напередодні ввечері з’їсти кілька оселедців, а вранці – половину приготовленої каші. Через годину з’їсти залишки каші та лягти у ліжко на дві години. Потім прийняти столову ложку касторки та трохи походити. Через 3-4 год солітер повинен вийти.

Настоянка цибулі

Дрібно нарізати цибулю і наповнити нею півлітрову пляшку до половини. Потім долити горілку доверху і настоювати в теплому місці протягом 10 діб. Процідити і приймати по 1-2 ст. ложки 2 рази на день перед вживанням їжі.

Настій цибулі

Цибулину середнього розміру подрібнити, залити склянкою окропу і настоювати ніч, після чого процідити. Приймати по ½ склянки на день протягом 3-4 днів.

Відвар шкіри граната

Відварити подрібнену шкірку 1 граната в ¾ склянки окропу. Потім протягом півтори години випити відвар у три прийоми, не вживаючи їжі. Через 3-4 год прийняти проносне.

Клізма з морквяного соку (зовнішнє)

Ставити клізми з морквяним соком по 30-40 мл 1 раз на день протягом 1 тижня.

Наталя Земна