Чим небезпечні насичені жири для суглобів?

Шкоду і небезпеку насичених жирів довело чергове дослідження: вони негативно впливають на стан суглобів, викликаючи розвиток остеоартроз-подібні порушення їх структур.

Після того як американські дослідники виявили, що насичені жири видозмінюють хрящову тканину. Зокрема, хрящі, що несуть основне навантаження (в тазостегнових і колінних суглобах), ці речовини є головними підозрюваними, що провокують розвиток остеоартрозу.

Вплив дієт багатих на жири

Вчені вивчили вплив на стан суглобів дієт, багатих різноманітними насиченими жирними кислотами – як правило, вони містяться в таких продуктах, як кокосове або пальмове масло, в тваринних жирах. Дослідники звернули увагу і на «швидкі» вуглеводи, оскільки раціон з високим вмістом насичених жирів і простих вуглеводів вважається найшкідливішим для здоров’я.

Результати цього дослідження вказують на те, що подібна дієта дуже схожа з початком розвитку остеоартрозу. Зокрема, дієта, що містить прості вуглеводи з 20% вмістом насичених жирів, викликає зміни в колінних суглобах, подібно до того, що відбувається при остеоартрозі. Насичені жирні кислоти змінюють метаболізм хрящової тканини, що, в свою чергу, послаблює хрящ, роблячи його більш уразливим до пошкоджень. Це веде до розвитку початкових симптомів остеоартрозу та болю внаслідок втрати амортизуючого ефекту хряща.

Вчені запропонували вихід: виключити або замінити традиційні для західної дієти нутрієнти, а саме, лаурінову кислоту, отриману з кокосового масла, пальмітинову або стеаринову кислоти з пальмового масла, так як вони здатні ініціювати розвиток як метаболічного синдрому, так і остеоартрозу. Більш ранні дослідження показали, що сповільнити прогресування пошкодження суглобів допоможуть антиоксиданти і препарати, що знижують рівень холестерину.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.