Коли нічого не болить, але самопочуття погане

Між станом здоров’я та хворобою виділяють проміжний стан – так зване «неповне здоров’я». Воно виникає перед початком захворювання або внаслідок перевтоми (фізичної або психічної). Його симптоми: періодичні недуги, головний біль, втрата апетиту, втомлюваність, сухість шкіри, зниження працездатності, задишка під час фізичних навантажень, неприємні відчуття в області серця, підвищення частоти серцевих скорочень, нестійкий рівень артеріального тиску, схильність до закрепів, біль в спині, підвищення нервово-емоційного збудження, відчуття замерзання в кінцівках, нестійкий рівень цукру в крові і т.д.

Причини

Проміжний стан нездоров’я може виникнути під впливом шкідливих виробничих факторів, а також через постійне вживання алкоголю і тютюну.

Що слід виправити?

Щоб змінити неповне здоров’я на повне і попередити хворобу, слід усунути причини розвитку цього стану: поліпшити умови праці, життя, відпочинку; почати загартовуватися і займатися фізкультурою; поліпшити харчування з додаванням вітамінів, приймати адаптогени (женьшень, елеутерокок), заспокійливі засоби (валеріану, кропиву собачу, шавлію), виключити алкоголь і нікотин.

Як слід діяти?

Якщо ви захворіли, поставтеся до хвороби серйозно, щоб її подолати. При появі ознак хвороби необхідно усвідомити, що хвороба починається. Перше, що вам необхідно зробити, – зробити все можливе, щоб позбутися від хвороби. Не піддавайтеся хворобі, не втрачайте надію на одужання!

Під час хвороби саме безтурботність, халатність чи легковажна самовпевненість в тому, що все владнається само собою, і призводять до тяжких наслідків. А при лікуванні не можна завчасно радіти, що хвороба вже переможена. Але не слід і в паніку впадати. Уникайте нервових зривів, не накаляйте емоції, це тільки посприяє підвищенню гормонів, таких як адреналін, глюкокортикоїди, які пригнічують імунну систему. А імунітет в такому стані вам вкрай необхідний.

Ніколи не ігноруйте регулярні профогляди. Особливо, якщо вам за 40, обов’язково пройдіть обстеження в поліклініці, яке включає: флюорографію органів грудної клітини, огляд прямої кишки, а для жінок – огляд у гінеколога, вимірювання внутрішньоочного тиску, огляд терапевта. Це допоможе вчасно виявити захворювання і вжити всіх заходів для його подолання.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.