Чим небезпечний врослий ніготь?

Багатьом знайоме таке неприємне явище як врослий ніготь (онікокріптоз). Тісне взуття і неправильний догляд цілком можуть стати причиною врослого нігтя.

Хворий страждає від больових відчуттів, викликаних врізанням куточка нігтя в ніжну шкіру навколонігтьового валика, який поступово вростає в неї. Спочатку захворювання ніготь може не доставляти особливого занепокоєння, створюючи лише легкий дискомфорт. Проте з часом врослий ніготь продовжує деформацію, він починає травмувати шкіру, заподіюючи вже сильну біль, палець опухає і заважає ходити. Найчастіше страждають великі пальці ніг.

Причини

Причинами врослого нігтя може бути тісне взуття, плоскостопість, грибкові захворювання, ортопедична патологія, неправильний педикюр. До групи ризику входять також хворі атеросклерозом, діабетом, варикозом, літні люди з порушеним кровообігом і вагітні жінки через збільшення навантаження на ноги.

Небезпека врослого нігтя в тому, що він може запалюватися. При відсутності лікування тканини навколо нігтя набрякають, червоніють, заподіюючи біль і дискомфорт при русі. Якщо проігнорувати лікування, то з часом може поширитися інфекція, патологія розвивається, ніготь врізається в палець, доставляючи біль, подібний зубному, пухлина пальця може збільшитися в два рази, рана під нігтем може почати гноїтися і кровоточити, запальний процес може перейти в хронічний, в підсумку відбудеться омертвіння тканин і навіть можлива гангрена.

Лікування

Як правило, лікуванняврослого нігтя проводиться хірургічним методом. Він полягає у повному або частковому видаленні нігтьової пластинки і вишкрібанні нігтьового ложа. Цей захід необхідний, щоб новий ніготь виріс здоровим і красивим. У недавньому минулому висічення врослого нігтя вироблялося тільки за допомогою скальпеля. Сучасна медицина проводить лікування
за допомогою новітніх лазерних технологій і радіохвильового методу, що значно спрощує процедуру.

Народна медицина

Народна медицинапропонує кілька способів лікуванняврослого нігтя на початкових стадіях хвороби. З цією метою використовуються цілющі властивості соку алое, трав’яні ванночки, содовий розчин. Але якщо біль гостра і з’явилося нагноєння, народні засоби вже не допоможуть, необхідна негайна консультація лікаря.

Щоб уникнути вростання нігтя в шкіру, необхідно правильно його підстригати: тільки по прямій, не зрізуючи куточки. В іншому випадку, відростаючи, ніготь буде усе сильніше завертатися вниз, чим тільки посилиться деформація. Ножиці необхідні з прямим лезом, а сам ніготь треба підстригати не дуже коротко, не нижче рівня верхівки пальця. Але якщо ненавмисно зрізали куточок нігтя, треба підпиляти його гострий край пилочкою для уникнення травми.

Для попередження онікокріптоза, кілька разів на тиждень натирайте нігті маслом материнки. Цей потужний антиоксидант має антимікробну дію. Робіть для ніг ванночки з ромашкою, календулою або чередою, а в настій трав корисно додавати кілька кристалів марганцівки.

Піклуючись про свої ноги, також вибирайте зручне взуття. Тісне і вузьке взуття легко деформує нігті, викликаючи вростання. Якщо з’явилися потертості або садна, натирайте їх живильним кремом, щовечора мийте ноги в теплій воді з милом, захищаючи їх від інфекції.

Щоб уникнути зараження нігтя грибком, в сауні або басейні користуйтеся спеціальними тапочками, не надягайте чуже взуття, а після миття ретельно витирайте ноги насухо, так як грибок швидко поширюється в сирому середовищі.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.