Рослинні або тваринні жири: що краще?

Вибір між вершковим маслом або маргарином ще двадцять років тому в більшості випадків визначався матеріальними моментами. Сьогодні це питання стало справжнім дієтичним протистоянням. Що намазати на бутерброд, на чому підсмажити яєчню, що додати в кашу?

Ставлення до жирів за останні роки змінювалося кардинально кілька разів. То сало і вершкове масло ставали шкідливими, то маргарин, зроблений з рослинних жирів, оголошувався найкориснішим, а деякі взагалі агітували за безжирову дієту. У підсумку сперечальники прийшли до висновку, що природу не обдуриш, і жири потрібні організму так само, як білки і вуглеводи. При цьому маргарин тепер «забракували», назвавши його джерелом холестерину.

Лікарі кажуть, що якщо організм позбавити жирів, то він почне переробляти вуглеводи і білки, а тому така заміна нічого доброго не принесе: сповільниться розвиток організму, буде пригнічена репродуктивна функція, почнуться інші проблеми зі здоров’ям.

Чи знаєте ви, що саме жири роблять нашу шкіру ніжною і гладенькою, волосся блискучим? Жири утворюють тонку плівку, яка зберігає вологу шкіри, не дає втратити їй пружність. Що стосується дітей, так у них жири взагалі є головним будівельним матеріалом для мозку, що розвивається.

Що вибрати: масло або маргарин?

В останні роки всі, хто піклується про своє здоров’я, вважають за краще рослинне масло. Це принесло деяку користь, але меншу, ніж очікувалося. Звичайно, всім, хто хоче зберегти на довше здоров’я судин, краще обмежити вживання тваринних жирів. Але це не означає, що їх треба повністю виключити з раціону. Так, сметана і вершки є прекрасним джерелом лецитину, у вершковому маслі до 40% мононенасиченої олеїнової кислоти, за яку так вихваляють оливкове масло. А масло з коров’ячого молока є традицією нашого столу з давніх часів, коли нікому і в голову не приходило назвати його шкідливим. Просто їли його не кожен день в декілька присістів, а лише в скоромні дні, яких у році менше, ніж пісних.

Якщо ви вважаєте себе здоровою людиною, не маєте критичних проблем з рівнем холестерину в крові, питання про вибір масла або маргарину залишається справою смаку. Тут головне знати міру: щоб шар намазаного на хліб продукту не був завтовшки в палець.

Що таке хороший маргарин?

Останнім часом багато виробників роблять акцент на вмісті в маргарині жирних кислот омега-3. Вони незамінні для організму, але сам організм не може їх виробляти, а тому так важливо вживати їх з їжею.

У хорошому маргарині обов’язково містяться рапсова і льняна олії, а також оливкова олія, багаті мононенасиченими кислотами, які дуже важливі для системи кровообігу і є антиоксидантами.

Масло будяка, сої та соняшнику також використовуються при виробництві маргарину, містять велику кількість поліненасичених омега-6 жирів, корисних для здоров’я.

Солідні виробники завжди вказують на упаковці найменування використаних для приготування маргарину олій та їх процентне співвідношення.

Фахівці не рекомендують повністю відмовлятися від вершкового масла. На їх думку, дієта повинна бути збалансованою, що містить різні джерела корисних речовин.