Чому корисно лузгати насіння?

Якщо час від часу ви любите полузгати насіння, то принесете багато користі своєму здоров’ю.

Ще в давні часи люди знали про користь насіння соняшнику, тому не дивно, що вживати їх у натуральному вигляді почали задовго до того, як навчилися вичавлювати з них масло. Саме сирі насіння соняшника містять рекордно високу кількість корисних речовин, яким вчені приписують властивості продовжувати життя, зберігати молодість і зміцнювати здоров’я.

Насіння соняшнику є джерелом вітамінів групи В, вітамінів С і Е, амінокислот, каротину, жирів і білків.

А вітаміну D в насінні соняшнику більше, ніж в печінці тріски. 100 г насіння містить в п’ять разів більше магнію, ніж чорний хліб. 50 г насіння майже повністю покривають потребу організму в ненасичених жирних кислотах. Однак наш організм може засвоїти в добу не більше 100 г насіння.

Насіння соняшнику, завдяки насиченості магнієм і калієм, є відмінним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань і атеросклерозу, для підтримки елестічності і пружності поверхневих шарів шкіри.

Особливо корисні насіння і тим, хто в силу різних причин не може вживати молочні продукти і відчуває дефіцит кальцію, тому що цим мікроелементом насіння теж багаті. Це означає, що вони попереджають появу остеопорозу і ревматизму.

Присутні в насінні речовини мають властивість вирівнювати кислотно-лужний баланс в організмі. Навіть невелика жменя насіння здатна заспокоїти печію в короткий час.

Про користь насіння говорять і психологи. Вони кажуть, що сам процес лущення насіння заспокоює нерви і знімає напругу не гірше медичних препаратів.

Однак слід пам’ятати, що насіння в шкірці зберігають більше цінних для здоров’я речовин, ніж очищені, так як захищені від окислення. Сьогодні на прилавках магазинів можна знайти великий асортимент вже очищених зерен, але купувати їх не варто, так як вони не захищені лушпинням від безлічі мікроорганізмів. Краще купувати сирі насіння і злегка обсмажити їх на сухій сковороді.

Але тут попереджають стоматологи, що лущення зубами може призвести до розвитку карієсу.

Також варто з обережностю вживати насіння тим, хто страждає зайвою вагою, так як цей продукт надзвичайно калорійний — в ньому міститься велика кількість жирів і білків. 100 г насіння соняшнику містить 800 калорій, а це в 4 рази більше, ніж у м’ясі, в 3 рази більше, ніж у хлібі, і майже в 10 разів більше, ніж в овочах і фруктах.