Причина лупи — пухові подушки

Війна людини з лупою триває ось уже багато років. Переможцем поки що явно стає грибок шкіри голови. При цьому ціле море пропонованих індустрією косметики засобів може допомогти лише на час, живуча лупа не бажає відступати. За справу взялися фахівці, які вирішили, що боротися з напастю треба, знаючи її причини.

Невгамовні вчені провели цікаве дослідження, в ході якого з’ясували, що причиною лупи є пухові подушки. Новина звичайно неприємна, особливо для любителів всього натурального. Але щоб покінчити з лупою, подушку краще замінити на іншу, з штучним наповнювачем синтепоном або іншим матеріалом, головне, щоб це був не пух.

Як показало дослідження, лупа утворюється після того, як під негативним впливом грибка гинуть лусочки епідермісу на голові, які повинні були жити 30 днів, але відмирають через 7–10 днів. Клітини не встигають висохнути і злипаються в грудочки — шматочки лупи. Такі грудочки можуть покривати всю голову, перешкоджаючи вільному доступу кисню до шкіри голови. До речі, саме тому найчастіше лупа пов’язана і з випаданням волосся. І чим інтенсивніше вичісувати волосся, чим частіше мити голову, тим швидше і більше з’явиться лупи, активніше стане діяльність патогенного мікроорганізму.

У той же час, на переконання провідного спеціаліста Арно Вільямса, лікування повинно бути комплексним і комбінованим.

У всьому винен контакт пухової подушки з волосистою частиною голови. Як відомо, подушки, набиті пухом і пір’ям, є відмінним місцем існування для самих різних мікробів. Їх розмноженню і паразитування сприяє курна середу. Вночі подушка нагрівається, зволожується від людини і грибки знову втираються в шкіру голови. Тому дерматологи і радять спати на подушках з штучних матеріалів.

Звичайно, не тільки пухова подушка є причиною появи лупи. У когось це може бути алергічним проявом або симптомом гормонального збою, ще у когось — наслідком неправильного харчування. У будь-якому випадку для позбавлення від лупи потрібна консультація лікаря-дерматолога, який підбере лікування індивідуального характеру.

Вчені університету Кумамото зробили сенсаційну заяву про те, що їжа, до складу якої входить перець чилі і соєві боби, сприяє зростанню і зміцненню волосся. Як виявилося, з’єднання капсайцина, що входить до складу перцю чилі, а також ізофлавон, який міститься в соєвих бобах, сприяють росту волосся на голові і бровах, яке часто випадає у людини в період стресових ситуацій.