Алергія на зиму: і таке буває

У холодну пору року після прогулянок на свіжому повітрі у багатьох з’являється не зовсім здоровий рум’янець, що є ознакою алергії на холод. При цьому такий вид алергії може стати причиною інших захворювань, починаючи від вірусних і хронічних і закінчуючи паразитарними.

Холодова алергія — це алергічна реакція на дію низьких температур. Люди, які страждають алергією на холод, в першу чергу відчувають свербіж, який може бути як майже непомітним, як легке поколювання, так і яскраво вираженим, абсолютно нестерпним.

Деякі можуть легковажно ставиться до проявів холодової алергії, однак вона не так безпечна, як може здатися. Цей стан може повністю зникати при попаданні в тепле приміщення, хоча свербіж і поколювання можуть докучати людині протягом кількох годин.

Прояви холодової алергії поступово проходять, але як наслідок може залишатися головний біль, знижений артеріальний тиск та ін.

Рідше, при загальному охолодженні організму, можуть з’явитися і більш важкі алергічні реакції, такі як ангіонабряк, анафілактичний шок.

Холодова алергія починає проявлятися буквально через хвилину після впливу зниженої температури у вигляді висипань на відкритих ділянках шкіри: обличчі, руках, іноді на губах після пиття холодних напоїв. Алергічні висипання досить щільні, рожевого або білястого кольору, що супроводжуються нестерпним свербежем, як після кропив’янки. Вони зазвичай тримаються декілька годин, а потім безслідно зникають. При цьому подібна реакція на холод може з’являтися постійно.

Медицині відомі й інші форми цієї недуги, які зустрічаються при наявності інших захворювань – порушень функцій щитовидної залози, червоного вовчака, і протікати можуть набагато складніше. Зустрічається і рідкісна спадкова форма холодової алергії. При ній хворий відчуває печіння, а не свербіння і організм більше реагує на вітер, а не на холод.

Необхідно знати, що холодова алергія часто асоціюється з іншими захворюваннями, такими як деякі аутоімунні, колагенози, системний червоний вовчак. Буває, що вона проходить паралельно із захворюваннями крові — гемобластозами, часто з ендокринною патологією, зобом. Алергія на холод часто супроводжує і ряд вірусних захворювань при настанні зими. Це такі хвороби як кір, краснуха, епідемічний паротит, інфекційний мононуклеоз, мікоплазменна пневмонія та ін.

Лікування холодової алергії

Боротьба з алергією на холод проходить досить складно. А головною причиною цьому служить відсутність можливості усунути алерген – холод в наших географічних широтах. Помилкою стане думати, що до холоду можна звикнути і почати загартовування. Це лише погіршить стан хворого.

Якщо факт холодової алергії встановлений, то, в першу чергу, треба приймати виписані лікарем в необхідних дозах антигістамінні препарати.

Перед виходом на холод на відкриті ділянки шкіри необхідно нанести спеціальний крем, а на губи – бальзам або помаду.

Одяг повинен відповідати погоді — головний убір, капюшон, шарф, рукавички і т.д.

Про загартовування, а тим більше «моржування» доведеться забути, інакше це може призвести до самих непередбачуваних наслідків.

По можливості час перебування на холоді треба обмежити.