Гірчиця в лікувальних цілях

Гірчиця є однією з найпопулярніших спецій на наших столах. Цікаво вже походження латинської назви Sinapis («гірчиця») від двох слів: sinos — «шкода», і opis — «зір», тобто шкода очам. Напевно, від того, що при попаданні в очі, починається сильна сльозотеча. Однак у гірчиці, як у всіх прянощів, є багато позитивних властивостей, і навіть лікувальних.

Що корисного дає нам гірчиця?

Гірчиця дуже гостра, різка та пряна. Ми звикли вживати корінь гірчиці або зерна як домашню приправу, з нею будь-яка страва стане пікантною. Гірчиця — справжнє джерело вітамінів. Вона стимулює апетит і допомагає переварюванню жирної їжі.

Отже, в гірчиці міститься велика кількість вітамінів групи В, необхідних для злагодженої роботи нервової системи та гарного настрою. Вітамін А теж присутній в цьому продукті, а, значить, гірчиця корисна для зору і шкіри. Далі йде вітамін D, який робить міцнішими наші кістки. Вітамін Е перешкоджає утворенню ранніх зморшок і зміцнює серцево-судинну систему. Крім того, в гірчиці міститься багато заліза, калію і фосфору.

Особливо корисно вживати гірчицю тим, хто захоплюється жирною їжею, тому дана спеція ідеально підходить до свинячих відбивних або буженині. Ефірні олії, що містяться в гірчиці, стимулюють захисні властивості організму, а тому дуже корисно вживати гірчицю при застуді. Причому вживати її потрібно не тільки всередину, але і як зовнішній засіб — всі пам’ятають незамінний при затяжному кашлі гірчичник.

Гірчичне масло містить жирні кислоти, які сприяють поліпшенню обміну речовин, а значить, корисні при зайвій вазі. За деякими даними гірчичне масло уповільнює процес старіння організму, знижує ризик виникнення онкологічних і серцево-судинних захворювань.

У яких випадках слід відмовитися від гірчиці?

Але не варто зловживати гірчицею, у всьому необхідно дотримувати міру. Якщо здорова людина систематично стане вживати в їжу цю спецію, то може заробити ряд серйозних захворювань.

В першу чергу не можна вживати гірчицю перед сном, так як вона надає збудливу дію і може викликати безсоння.

Ефірні олії гірчиці здатні викликати алергію, тому слід бути обережними з дозуванням приправи.

Але найбільша шкода гірчиці позначається на шлунку і кишечнику, лікування яких в наслідку може затягнутися. Якщо у вас проблеми зі шлунком, то краще відмовитися від гірчиці. Ця занадто гостра приправа протипоказана при гастриті і виразці.

Особливо варто звернути увагу на заборону гірчиці людям, які страждають на туберкульоз. Вживання навіть невеликої дози гірчиці для них подібно смертному вироку.

Якщо вам дороге здоров’я, то перед вживанням пікантної спеції гірчиці добре проаналізуйте стан свого організму, а потім приймайте рішення про її включення в раціон.