Защемлення нерва

Защемлення нерва – затискання нервового відгалуження міжхребцевим диском, тілами хребців або м’язами. Процес супроводжується різким і ниючим болем. Найчастіше відбувається защемлення нерва в хребті (шийному або поперековому відділі).

Залежно від того, який саме нерв виявився затиснений, може виникнути гострий біль або, навпаки, защемлення може протікати безсимптомно, що загрожує небезпечними ускладненнями.

Причини защемлення нерва

Найбільш частою причиною защемлення нерва є остеохондроз хребта (шийного або поперекового відділу), а також ускладнення цього захворювання – протрузія диска і грижа диска.

При остеохондрозі защемлення нерва може бути пов’язано зі зниженням висоти зазору між хребцями і, як наслідок, його затисненням тілами хребців (відростками сусідніх хребців).

Ще одна причина защемлення нерва в хребті при остеохондрозі – випадання або випинання диска (грижа або протрузія). В цьому випадку нерв затискається міжхребцевим диском.

Серед головних чинників розвитку остеохондрозу – спазмування спинних м’язів, яке сама по собі може стати причиною защемлення нерва між м’язовими волокнами.

Защемлення нерва може статися внаслідок зсуву або підвивиху хребців.

Симптоми защемлення нерва

Симптоми можуть відрізнятися в залежності від трьох основних чинників:

– причина защемлення нерва,

– місце защемлення нерва (в попереку, шиї, спині),

– функції защемленного нерва (чутливий, руховий, вегетативний).

До основних симптомів защемлення нерва відносяться болі в місці компресії нерва і по його виходу, що характеризуються пекучим, колючим, що стріляє, нападоподібним або постійним характером.

Симптоми защемлення нерва в попереку можуть мати характер гострого больового прострілу (люмбаго) або ниючих постійних, частіше односторонніх болів, іррадіювати в сідницю, стегно або ногу. У другому випадку симптоми защемлення нерва часто супроводжуються онімінням і важкістю в нозі.

При защемленні нерва в шийному відділі симптоми мають характер болів в шиї, які можуть іррадіювати в плече, передпліччя і під лопатку. Як правило, такі болі посилюються при рухах голови або шиї.

Часто защемлення нерва в шийному відділі супроводжується порушенням кровопостачання головного мозку (запаморочення, головний біль, перепади тиску, порушення слуху, зору).

Защемлення нерва в грудному відділі хребта проявляється болями в грудях за типом міжреберної невралгії.

Защемлення вегетативних нервів в грудному відділі проявляється таким симптомом, як болі в області серця, а защемлення вегетативного нерва в попереку – болі в області шлунка.

Зняття болю в області защемлення – це лише перший етап лікування. Щоб надійно позбавитися від болю в спині, слід пройти повний курс лікування остеохондрозу.