Як не пропустити гіпертонус у дитини?

З народженням малюка в сім’ю приходить як радість, так і нові тривоги, найчастіше пов’язані зі здоров’ям новонародженого. Так, у дев’яти з десяти дітей зустрічається м’язовий гіпертонус. Адже навіть у здорового новонародженого нервова система ще не до кінця сформована, нервові закінчення продовжують розвиватися і після народження малюка.

Якщо на якомусь етапі розвитку нервова система була схильна до негативного впливу, проблеми зі здоров’ям будуть довго переслідувати дитину. Найчастіше такі проблеми проявляються гіпертонусом.

Симптоми

Серед основних симптомів гіпертонусів у дитини відзначаються поганий сон, уві сні малюк приймає своєрідну позу – голова відкинута назад, а ніжки і ручки сильно притиснуті до тіла. Малюк поводиться неспокійно і часто плаче, при цьому часто спостерігається тремтіння підборіддя. При плачі голова його закинута назад, а тіло вигинається. Малюк з роздратуванням реагує на звуки, навіть тихі, і на світло. Після годування спостерігається часте і рясне зригування.

Більш старші діти ходять навшпиньки, в той час як здорова дитина спирається на всю стопу. Проявів гіпертонусу у дітей велика кількість, але, на жаль, лікарі не завжди звертають на це увагу.

Якщо фахівець підтвердив гіпертонус, то повинен призначити лікування. Якщо залишити гіпертонус без уваги, то в подальшому у дитини можуть з’явитися проблеми з мовленням і рухами.

Лікування

Лікування гіпертонусу включає в себе масаж і плавання.

Масаж відмінно розслаблює малюка, знімає напругу м’язів. Чим раніше почати лікування, тим менше курсу масажу потрібно для відновлення нервової системи дитини. Масаж можна проводити і самостійно, ніжні мамині дотики не зашкодять дитині, а підуть тільки на користь і заспокоять.

Що стосується плавання, то вода відмінно заспокоює дітей, ванни добре знімають напругу. Вже з трьох тижнів дитину можна купати у великій ванній, щоб вона вчилася плавати.

Дуже корисні при гіпертонусі і аромапроцедури. Застосування ефірних масел лаванди, м’яти, розмарину при купанні заспокоюють і розслаблюють нервову систему малюка.

Якщо у батьків з’явилася підозра на гіпертонус, потрібно негайно показати дитину фахівцеві.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.