Про що розповість наліт на язиці?

Ви, напевно, помітили, що багато лікарів просять своїх пацієнтів показати їм язик. Справа в тому, що по нальоту на язиці можна багато чого розповісти про стан здоров’я. Як правило, наявність білого нальоту свідчить про порушення в роботі організму. У відносно здорової людини язик має рожевий колір, час від часу на ньому може з’являтися блідий наліт.

Язик – це щільний м’яз, поверхня якого покрита слизовою оболонкою. Передумовою виникнення нальоту певного кольору (білий, жовтуватий, темний і т. п.) прийнято вважати бактерії, що накопичуються в ротовій порожнині при впливі того чи іншого фактора. Але далеко не завжди білий наліт на язиці говорить про розвиток серйозних захворювань внутрішніх органів. Так, в жарку і суху пору року шар нальоту більше, ніж в прохолодні дні. Це пояснюється тим, що при змінах погодних критеріїв порушується надходження вітамінів і мікроелементів в організм, що позначається на зовнішньому вигляді язика.

Такий наліт досить тонкий і не представляє приводу для занепокоєння. Але якщо він стає більше, то потрібно уважніше прислухатися до свого стану і при необхідності своєчасно звернутися до лікаря.

Причини

Наступна причина утворення білого нальоту на язиці – наявність інфекційного захворювання. Залежно від кількості і ступеня вираженості нальоту можна визначити перебіг захворювання. Наприклад, великий шар свідчить про активне розповсюдження інфекції, тому потрібна негайна консультація лікаря з подальшим лікуванням.

Часто білий наліт на язиці – це ознака порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Зазвичай це відбувається при отруєнні організму або при тривалих запорах. Структура нальоту при цьому є щільним білосніжним шаром.

Рясне покриття ротової порожнини білим нальотом, в тому числі язика і внутрішньої сторони щік) свідчить про грибкове захворювання – молочницю. Особливо часто це захворювання зустрічається у грудних малюків при не дуже ретельній обробці соски, пустушки, пляшечки для годування, грудях матері. Бактерії грибка потрапляють в рот малюка і починають там стрімко розмножуватися, утворюючи білий наліт. Усунути хворобу можна дотриманням правил гігієни.

Якщо наліт являє собою білі плями, то це симптом запального процесу в ротовій порожнині.

Часто причиною подразнення слизової є тривале куріння або кандидозний стоматит.

При виникненні сильної сухості в роті, різкого запаху аміаку і товстого шару нальоту необхідно перевірити стан нирок і підшлункової залози.