Струс мозку – це серйозно!

Струс мозку – одна з найпоширеніших різновидів травми голови, закрита механічна травма черепа. Основні ознаки струсу мозку – короткочасна втрата свідомості після удару голови і ретроградна амнезія – відразу після травми пацієнт не може згадати події, які їй передували.

Ступінь тяжкості

Ступінь тяжкості струсу мозку визначається тривалістю втрати пам’яті і тривалістю ретроградної амнезії. Основною відмінністю струсу мозку від більш важких травм мозку – забиття або гематоми – є тимчасовий характер неврологічних симптомів, що викликаються травмою. Це нудота, блювота іноді, головний, біль, запаморочення. Ці симптоми часто супроводжують навіть легкий струс мозку.

Наслідки

Струс мозку виникає внаслідок удару мозку об тверду поверхню черепа, що викликає розвиток безлічі мікрозабиттів, з численними навколосудинними набряками і крововиливами, без явних морфологічних змін і змін на МРТ. Втрату свідомості і ретроградну амнезію викликає струс стовбура мозку, де розташовуються життєво важливі центри, а саме дихальний і регуляції серцево-судинної діяльності.

Симптоми

Неврологічні симптоми легкого струсу мозку проходять, як правило, через тиждень. Але навіть після легкого струсу зміни енергетичного обміну в мозку зберігаються протягом року.

Тяжкість травми зможе визначити лікар-невропатолог. Для виключення перелому кісток склепіння та основи черепа необхідні рентген або комп’ютерна томографія. Набряк мозку або вогнищеві зміни діагностуються за допомогою ЕЕГ, РЕГ. Після струсу головного мозку завжди спостерігається порушення функціонального стану мозку, яке тривало зберігається. Часто розвиваються судинні асиметрії (РЕГ). Обов’язковою є дослідження змін очного дна. Якщо є підозра на гематому, бажано МРТ головного мозку.

Лікування

Навіть якщо струс головного мозку легкий, його лікування обов’язково! Воно небезпечно не тільки вираженими порушеннями життєдіяльності відразу після травми, але і різними ускладненнями.

Для зменшення ускладнень головного мозку рекомендується постільний режим на 3-4 тижні, судинна, протинабрякова і вегетотропна терапія. Виключається прийом анальгетиків, так як вони можуть приховати симптоми погіршення стану, особливо у дітей. Хоча тепер багато, особливо, дорослі, ігнорують дані рекомендації.

У дорослих, особливо в літньому віці, струс головного мозку часто викликає підвищення артеріального тиску, стійкі неврологічні симптоми, аж до розвитку інсульту. Вважається, що травма мозку сприяє розвитку судинної деменції в літньому віці і навіть хвороби Альцгеймера.

Як запобігти ускладненням струсу мозку?

Комлексну терапію бажано проводити на тлі нормоксичної лікувальної компресії, що відновлює тканинне дихання (енергетичний обмін) і мікроциркуляцію в мозку. Симптоми струсу зникають, нормалізується ЕЕГ і РЕГ, енергетичний обмін.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.