Лікувальна гімнастика

Лікувальна гімнастика – головний компонент лікувальної фізкультури, яка часто поєднується з масажем і фізіотерапевтичними процедурами. Основна мета лікувальної гімнастики – відновлення здоров’я, працездатності і повноцінного життя хворого.

Для лікувальної гімнастики підбирають певні фізичні вправи, що враховують етіологію, патогенез, клінічні особливості, функціональний стан організму. Лікувальна гімнастика відрізняється від звичайної фізкультури і спорту метою і мірою навантаження.

Призначення

Лікувальна гімнастика призначається при найширшому спектрі захворювань і в відновлювальному періоді після закінчення лікування. З профілактичною метою вона сприяє зміцненню м’язів, кісток, суглобів і зв’язок, а в випадків травм для зменшення болю і набряків, сприяє швидкому зрощенню пошкоджених тканин і відновлення м’язового тонусу і рухливості суглобів.

Позитивна дія лікувальної гімнастики на більшість систем і функцій організму (органи дихання, серцево-судинну та ін.) робить її незамінним компонентом лікування і відновлення. Лікувальну гімнастику призначають навіть лежачим хворим в післяопераційному періоді з метою уникнення запалення легенів.

Велике значення лікувальна гімнастика для жінок в допологовому і післяпологовому періоді. З її допомогою можна скоректувати неправильне положення плода, підготуватися до пологів і швидше відновитися після пологів.

Лікувальну гімнастику повинен призначати лікар-фізіотерапевт, який визначить точне дозування вправ відповідно до діагнозом та індивідуальними особливостями.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.