Чим запивати таблетки?

З тих чи інших причин кожному з нас час від часу доводиться приймати ліки. Але щоб прийом таблеток досяг очікуваного ефекту, треба знати, чим запивати їх.

Якщо лікар не обговорив з вами особливості прийому таблеток, то найкраще запивати їх кип’яченою водою. Підійде вода кімнатної температури. Так як вода – хімічно нейтральна речовина, то її можна вважати універсальною рідиною. Зазвичай достатньо близько ¼ склянки води, щоб запити таблетку і тільки в особливих випадках (наприклад, антибіотики) може знадобитися не менше склянки.

Але є препарати, які краще запивати певними рідинами.

Молоко краще застосувати для прийому таких препаратів:

– препарати, що подразнюють слизову шлунка, але які при цьому не зв’язуються з білками і кальцієм молока;

– протизапальні і болезаспокійливі засоби;

– препарати йоду;

– деякі гормональні препарати;

– протитуберкульозні препарати.

Мінеральна вода, як лужне пиття, розчиняє і виводить з організму продукти розпаду:

– аспірин;

сульфаміламіди (наприклад, стрептоцид, норсульфазол, сульфадиметоксин, фталазол, етазол).

Аспірин швидко транспортується в кров і дає кращий ефект, якщо в склянці води розчинити шипучі таблетки. Якщо це звичайна таблетка, то її бажано розтовкти і запити молоком або мінеральною водою.

Чай підходить для запивання слабокислих препаратів:

– болезаспокійливі або заспокійливі засоби;

– антианафілактичні засоби.

Кисіль або рисовий відвар мають обволікаючі властивості, а тому ними добре запивати той же аспірин та інші препарати, що містять ацетилсаліцилову кислоту. Роль слизових напоїв в тому, що вони зменшують час контакту ліків цього типу з вмістом шлунку і захищають його слизову оболонку.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.