У якій позі краще спати немовляті?

Всім відомо, що діти ростуть під час сну. Але зростання відбувається не тільки в довжину, також розвивається череп, а тому форма голови залежить від пози немовляти. Багато педіатрів рекомендують частіше перевертати малюка, змінюючи положення голови, адже в животі у мами дитинка може приймати самі різні пози. Найбільш комфортними позами для малюків після народження вважаються на боці і на животику. Але останнім часом з’явилася думка, що лежати на животику небезпечно!

Укладання на животик

Багато батьків добре знають, що укладаючи дитину на животик, вони позбавляють її від ненависних газів. Малюу не заважають коліки, що забезпечує глибокий і тривалий сон. Уткнувшись носиком в подушку, малюк набуває відчуття захищеності, як в животику у мами. Також в такій позі ніщо не заважає ворушити ніжками і ручками, а мимовільними рухами крихітка не будить сама себе. Така свобода рухів сприяє формуванню правильних форм тіла і кісткової тканини.

Лежачи на животику, малюк робить масаж, сприяючи перистальтиці. Але багато хто боїться такого положення немовляти, боячись, що так він може задихнутися уві сні.

У той же час лікарі стверджують, що ризик захлинутися відрижкою значно вище в положенні на спині. Фахівці підкреслюють, що така небезпека є при будь-якій позі. Для уникнення наслідків малюк повинен бути під наглядом.

Укладання серед іграшок

Небезпечно укладати грудничка серед іграшок. Сторонні предмети в ліжечку немовляти просто неприпустимі. Головна умова гарного самопочуття дитини – чистота і стерильність ліжка. Якщо ви почнете дитину відразу привчати спати без подушки, то підвищите безпеку, а також так сформується і зміцниться хребет.

Протипоказання

Але є ряд протипоказань для сну на животику. Це наявність захворювань, патологій, порушення розвитку нервової системи. Крім того, не можна довго перебувати в одній позі. Так як малюк ще не може самостійно перевернутися, затікання шиї може викликати дискомфорт. Тому завдання матусь – стежити за сном крихти, забезпечуючи йому максимальний комфорт.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.