5 негативних наслідків гніву

Китайські вчені з’ясували, що спалахи гніву, що засіли в глибині свідомості, завдають непоправної шкоди здоров’ю.

Про вплив емоцій на фізичний стан організму написано безліч вчених робіт. Серед небезпечних емоцій вчені особливо виділили гнів і лють. Було з’ясовано, що імпульсивні люди, які насилу контролюють свої емоції, не вміють стримати злість, гнів і лють і виливають свій настрій на оточуючих зрештою, набувають не просто масу неприємностей на роботі, в сім’ї і в суспільстві в цілому, але і страждають від фізичних наслідків.

Щоб зрозуміти, як саме гнів впливає на наше здоров’я, пропонуємо познайомитися з п’ятьма поясненнями, чому сердитися – це небезпечно.

1. Страждає серце

В ході численних досліджень було встановлено, що гнів підвищує ризик серцевого нападу. Більш агресивні чоловіки в три рази частіше страждають від серцево-судинних захворювань, ніж спокійні. Також дослідження показали, що крайнє хвилювання чи гнів підвищують ризик інсульту в 14 разів!

2. Підвищується артеріальний тиск

До цих пір вчені намагаються зрозуміти, як саме гнів змушує нашу кров буквально кипіти від різкого підвищення артеріального тиску. Є версія, згідно з якою, гнів і агресія активують вроджену відповідну реакцію «захищайся або тікай​» у більшості людей. Це викликає підвищення рівня адреналіну і кортизолу в крові, які впливають на серцевий ритм. Це і призводить до підвищення тиску, а проблема посилюється перетисканням кровоносних судин.

3. Порушується розум

Це не перебільшення. Доведено, що коли людина злиться, порушуються когнітивні функції і страждає психічне здоров’я. У такій ситуації наш мозок дійсно здатний переробляти менше інформації. Такий стан змушує ставитися до людей з упередженням і гальмує аналітичні здібності. Часто це виливається в скоєння вчинків, які ми б ніколи не вчинили в нормальних обставинах. Потім, звичайно, озираючись назад, ми, найчастіше шкодуємо про скоєне.

4. Викликає головний біль

Під час прояву гніву стрес змушує напружуватися м’язи шиї і голови, що може викликати почуття тиснучого обруча навколо голови. Цього можна уникнути, якщо глибоко дихати або зробити масаж голови .

5. Гнів формує глибоку депресію

Вченим до цих пір так і не вдалося встановити, депресія викликає гнів, чи навпаки. Однак цілком точно відомо, що люди, які страждають депресією, час від часу впадають у приступи гніву. А це призводить до всіх вище згаданим змін в організмі. Агресія і злість також стають причиною безсоння і стресу, що також веде до депресії.

З іншого боку, за твердженням психологів, гнів завжди потрібно своєчасно «вилити», не накопичуючи в собі, так як стримування негативних емоцій також здатне нашкодити здоров’ю.

Однак «розрядку» треба здійснювати обдумано, не «випускаючи пару» на близьких. Справитися з спалахами гніву допоможуть заняття спортом і медитація. Головне, відчути, що нерви на межі і не затягувати з «розрядкою».