Яку користь приносить здоров’ю велосипед?

У прагненні зробити життя зручніше людина винайшла новий транспортний засіб — велосипед. Сьогодні велосипед — це засіб пересування, улюблений як дітьми, так і дорослими. Однак не кожен знає про його переваги і користь для здоров’я.

Спробуємо простежити, яку ж користь нашому здоров’ю приносить їзда на велосипеді.

У першу чергу, пересуваючись на велосипеді, ми тонізуємо м’язи тіла і підвищуємо енергію. Наше тіло має кілька сотень м’язів, які необхідно використовувати регулярно для збереження працездатності. Уже тиждень бездіяльності знижує міцність м’язової системи до 50% і може бути небезпечною для нас. Під час їзди на велосипеді в русі задіяно більшість м’язів тіла. За рух педалей відповідають м’язи ніг, живота і спини. Утримуючи кермо, ми змушуємо працювати плечові м’язи. З кожною поїздкою ми приводимо наші м’язи в рух, робимо їх сильнішими і дозволяємо ефективно функціонувати.

Користь

Їзда на велосипеді допомагає знизити вагу, так як спалює калорії і жирові відкладення організму. Якщо велосипед — ваше хобі, то вам і думати не варто про дієти.

Велосипедні прогулянки допоможуть вилікувати біль у суглобах. Велоспорт позитивно впливає на щільність кісткової тканини і захищає скелетну систему.

Дуже корисно користуватися велосипедом для профілактики серцево-судинних захворювань. Наше серце як один з найважливіших органів може бути пошкоджено бездіяльністю тіла. Велоспорт покращує циркуляцію крові в організмі, тим самим запобігаючи «засмічення» артерій.

Помірна їзда на велосипеді допомагає запобігти або знизити високий кров’яний тиск, тим самим стає профілактикою інсультів або пошкодження органів. Зниженню артеріального тиску сприяє і зниження частоти серцевих скорочень при їзді на велосипеді.

Коли людина на велосипеді, їй доводиться глибше дихати. Таке дихання корисно для організму, оскільки допомагає видихати токсини і очистити дихальну систему, крім того, насичує кров киснем.

Любителі їзди на велосипеді практично не страждають від стресів. Справа в тому, що такий активний відпочинок має значний розслаблюючий ефект завдяки циклічності руху. У момент велопрогулянки ми можемо просто побути наодинці з собою, відволіктися від щоденних турбот.

Їзда на велосипеді підвищує витривалість, розвиває почуття рівноваги і координацію рухів. Крім того, люди, що регулярно користуються велосипедом, можуть похвалитися відмінною швидкістю реакцій у відповідь.

Вагітність

Якщо ви думаєте, що велосипед і вагітність несумісні, то глибоко помиляєтеся. Вчені з Мічиганського університету США довели користь велопрогулянок не тільки для самої вагітної жінки, але і для ненародженої дитини. Спостереження показали, що жінки, які під час вагітності не кидали свого захоплення велосипедом, легше переносять весь період очікування дитини, а шанс відхилень у внутрішньоутробному розвитку їхніх дітей на 50% нижче. Звичайно, не рекомендується сідати на велосипед в останні місяці вагітності, а також тим жінкам, які раніше не «дружили» з цим видом транспорту, щоб уникнути нещасних випадків.

Вчені також довели, що їзда на велосипеді — відмінна профілактика короткозорості. Це пояснюється тим, що під час руху ми весь час дивимося в різні сторони, змінюючи кут зору, а також вдивляючись у віддалені предмети. Чим не гімнастика для очей?

Про користь велосипеда для здоров’я, краси та збереження молодості можна говорити ще дуже багато. Але краще просто сісти на це чудо техніки і прокотитися з вітерцем!

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.