Лінь — це хвороба

У кожного з нас наступали моменти, коли гори хотілося згорнути і здавалося, що деякі зусилля допоможуть змінити життя на краще. Але варто було почати, як ми наштовхувалися на одну перешкоду — власну лінь, і всі хороші починання так і залишалися в зародковому стані. Як боротися з цим станом і чи можна лінь назвати хворобою?

Експерти стверджують, що лінь потрібно класифікувати як повноцінне захворювання, якому є лікування.

Найчастіше під лінню ми маємо на увазі відсутність фізичного навантаження, коли нічого не охота робити, а самою приємною і єдино бажаною дією є лежання на дивані.

Після деяких спостережень вчені запропонували вважати низьку фізичну активність окремим захворюванням. Зокрема Майкл Джойнер з американської клініки Майо визначив, що небажання займатися собою протягом тривалого часу, незалежно від ваги тіла, призводить до процесів в організмі, які можуть вилитися різними захворюваннями.

Так, у людей, які зовсім не займаються фізкультурою, стоншуються кістки, атрофуються м’язи і навіть зменшується об’єм крові, а незначне фізичне навантаження викликає прискорене серцебиття. Тому, навіть почавши ходити в спортзал або на стадіон, такі люди відразу відчувають занепад сил і припиняють заняття.

Джойнер порівнює гіподинамію з такими шкідливими звичками як куріння і алкоголь, тому закликає вести пропаганду здорового способу життя.

Британські лікарі Річард Уїллер і Еммануель Стаматакіс провели свої дослідження, в ході яких виявили зв’язок смертності, яка збільшилася останнім часом, та відсутності фізичного навантаження, що дало їм право так само назвати лінь хворобою.

Всесвітня Організація Охорони здоров’я вже визнала ожиріння захворюванням, що відзначає Уїллер. За його словами, ожиріння якраз і є наслідком лінощів і небажанням займатися собою. Абсурдом він вважає величезні витрати на лікування симптомів і наслідків ліні – ожиріння, діабету, серцево-судинних захворювань, гіпертонії. Але лінь як причину ніхто не лікує. Свої висновки вчені підкріплюють недавніми дослідженнями, які показали, що лише одна людина з 20 дає своєму тілу мінімально необхідне навантаження.

Сьогодні ще немає єдиної виробленої стратегії, яка допомагає боротися з лінню і малорухливим способом життя. Проте багато психологів вважають, що лінь — це необхідний стан, в якому організм прагне накопичити або заощадити енергію. Бувають моменти, коли лінь просто необхідна людині, щоб дати тілу і мозку повністю розслабитися. Однак ми говоримо про тривалу і систематичну лінь. У цьому випадку вона може бути симптомом депресії або іншого захворювання.