Ефект кофеїну

Прокинувшись рано вранці багато хто з нас, насамперед, готує собі філіжанку ароматної кави. У робочий перерві ми теж насолоджуємося цим гарячим напоєм. Кава — це вже культ, традиція, звичка, яка додає приємні моменти до нашого напруженого життя.

Основною діючою речовиною кави є кофеїн, який міститься також у листі чаю і горіхах кола. Про вплив кофеїну на організм людини ведуться суперечки вже кілька століть. Ще професор І. Павлов показав, що кофеїн стимулює процеси збудження в корі головного мозку. Всім відомо, що в певних дозах кофеїн знімає втому, сонливість, підвищує розумову активність. Але у великих дозах кофеїн здатний викликати виснаження нервових клітин.

У чистому вигляді кофеїн являє собою білий порошок, який швидко розчиняється в воді. З цієї причини кофеїн швидко потрапляючи в кров, досягаючи головного мозку, починає проявляти свій ефект впливу. Наявність кофеїну в крові людини можна визначити вже через 15 хвилин. Пік впливу на організм спостерігається через 45 хвилин. Однак при наповненому шлунку період всмоктування значно довший.

Вченими було проведено безліч досліджень для вивчення впливу кофеїну на організм. Результатом стало переконання, що за своїм впливом кофеїн змінює рівень мозкової активності людини від спокійного стабільного стану до високоактивного. А це дає право вченим назвати кофеїн психотропною речовиною.

Процес впливу кофеїну на організм

В період дії кофеїну на мозок відбувається блокування аденозину, ще одної хімічної сполуки, яка теж впливає на психіку. Аденозин є своєрідним антиподом кофеїну, він пригальмовує викид медіаторів хімічних сполук, що передають нервові імпульси від клітини до клітини. Так виражається заспокійлива дія аденозину на самопочуття. Без аденозину наші клітини перебували б в нескінченному збудженні. Кофеїн же, потрапляючи в кров, тимчасово блокує заспокійливу дію аденозину, стимулюючи нервове збудження.

Крім того, кофеїн стимулює діяльність наднирників і в крові підвищується рівень гормонів стресу — адреналіну, норадреналіну, кортизолу. Саме ці гормони наш організм виробляє в період крайнього нервового збудження. У свою чергу гормони збудливо діють на головний мозок, тому людина і відчуває прилив сил і енергії, піднесений настрій.

А ось період напіврозпаду дії кофеїну носить індивідуальний характер для кожного окремого організму і може тривати від 2 до 10 годин. Часто це залежить від кількості і якості випитої кави. По-різному цей процес відбувається в організмі чоловіків і жінок, у тих, що палять і некурящих. Так, курець відчуває дію кофеїну за набагато більш короткий термін, тому йому для стимуляції головного мозку потрібно більше кофеїну. У жінок, що приймають перорально протизаплідні засоби, дія кофеїну в організмі уповільнена, їх кров містить велику кількість нерозщепленого кофеїну.

Що стосується швидкого звикання до кофеїну, то це цілком правдиво. Організм швидко звикає до регулярного допінгу, в фізіології людини відзначаються зміни, як позитивні, так і негативні. Відомо, що кофеїн допомагає нам швидше відновитися після сну, настроює організм на щоденні навантаження.

Проте вчені встановили, що кофеїн збільшує тягу до вуглеводів і сприяє формуванню жирових відкладень. Присутність кофеїну в крові на 30% прискорює обмін речовин, сприяє зниженню відчуття голоду через постійне підтримання рівня цукру в крові.

Відомо, що люди, які регулярно вживають каву, відрізняються підвищеною стійкістю до стресів і таких серйозних захворювань як діабет, гіпертензія і гіперхолестеринемія. Працівники інтелектуального труда, що випивають по 2 чашки кави в день, справляються з роботою набагато швидше за своїх колег, які не люблять каву.

Останні дослідження дії кофеїну на людину

Британські вчені довели, що кофеїн у високих дозах здатний збільшити потужність м’язів і витривалість при спільній діяльності. Джейсон Талліс з університету Ковентрі в ході експериментів довів, що кофеїн може врятувати літніх людей від таких наслідків падінь як переломи. Вся справа в тому, що концентрація цієї речовини підвищує силу старіючих м’язів.

У дослідженні задіяли мишей від молодого віку до літнього. Під впливом кофеїну змінювалася сила двох м’язів, роботу яких людина може контролювати самостійно, тобто діафрагма, яку людина використовує при диханні, і розгинаючий м’яз ноги, який використовується при пересуванні. Було відмічено, що в значній мірі сила м’язів збільшувалася у літніх мишей.

Таким чином, улюблений всіма напій, думки медиків та науковців про який багато років залишалися спірними, може мати як негативні, так і позитивні властивості. Треба пам’ятати, що кава не викликатиме небажаних наслідків, якщо контролювати її кількість, якість і час вживання