Який вітамін найважливіший для людини?

В ході масштабного дослідження вчені встановили, що вітамін D є найнеобхіднішим для людини. Учасниками дослідження стали люди, які страждають від нестачі вітамінних комплексів.

Вітамін D

Вчені відзначили, що саме вітамін D є головною складовою правильно сформованої імунної системи людини. При щоденному вживанні продуктів з підвищеним вмістом цього вітаміну можна істотно зміцнити імунітет.

Також експерти підкреслили, що нестача вітаміну D може призвести до серйозних проблем зі здоров’ям, аж до розвитку онкології.

Як відомо, вітамін D виробляється в організмі під впливом сонячних променів. Як з’ясувалося, цей вітамін регулює практично всі обмінні процеси в організмі. При його дефіциті і діти, і дорослі частіше хворіють на ГРЗ і ГРВІ через ослабленою імунною системи.

Учені з Австралії досліджували пуповинну кров кількох тисяч немовлят. Виявилося, що алергія на домашній пил і кліщів в основному зустрічалася якраз у дітей з дефіцитом вітаміну D. Останньою гіпотезою вчених стало твердження, що нестача вітаміну D безпосередньо пов’язана з розвитком більш важкого алергічного захворювання – бронхіальної астми. Аналізи показали, що у багатьох астматиків рівень цього вітаміну вкрай низький.

Зрозуміло, що отримати потрібну кількість вітаміну тільки від сонця не вийде з урахуванням нашого клімату. Необхідна норма для здоров’я – 400МЕ.

Як доповнити нестачу вітаміну?

Доповнити нестачу вітаміну D в організмі допоможе риба, але не всяка, а лише морська і тільки жирних сортів. Але навіть якщо ви цілий день будете засмагати на пляжі і харчуватися виключно рибою, передозування вітаміном D вам навряд чи загрожує.

Вчені виявили ще одну особливість даної речовини – її неактивна форма. Щоб зробити її активною, вітамін D необхідно вживати в комплексі з іншими вітамінами, особливо групи В.

Найбільш багаті вітаміном D продукти: печінка тріски, атлантичний оселедець, палтус, коров’яче молоко, курячі і перепелині яйця (жовток).

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.