Фіброаденома молочної залози

Фіброаденома – доброякісне новоутворення у молочній залозі. Як правило, фіброаденома зустрічається у жінок з мастопатією, так як є клінічною формою її прояву. Розміри такого утворення можуть бути від кількох міліметрів до 10-12 см.

Причини фіброаденоми

Фіброаденома – гормонозалежна пухлина, що утворюється з залозистої тканини. На сьогоднішній день, незважаючи на численні дослідження, встановити точну причину її розвитку не вдалося. Більшість фахівців сходяться на думці, що вона з’являється внаслідок гормонального дисбалансу.

Крім того, вплив надають хронічні захворювання статевої сфери, ендокринні порушення, патології печінки і нирок. Фіброаденома може з’явитися під час гормональних порушень, пов’язаних зі статевим дозріванням, вагітністю та лактацією, проведенням медикаментозних курсів в період менопаузи.

Ризик розвитку фіброаденоми підвищують часті аборти, різка відмова від годування грудьми, порушення менструації, постійний прийом препаратів екстреної контрацепції, ожиріння.

Симптоми фіброаденоми

Фіброаденома виявляється при пальпації і являє собою кульку, рухливий згусток тканини. Вона може бути одиночною і множинною. Найчастіше розташовується у верхівки грудей, рідше – близько соска.

Зростання пухлини, як і його зупинка, починається спонтанно. Жінки репродуктивного віку можуть помітити, як в середині циклу «кулька» збільшується, а до кінця – зменшується. Ці прояви часто приймаються за мастодинію – біль в грудях перед місячними, тому жінки не надають цьому значення.

Найчастіше виникнення фіброаденоми проходить без яскраво вираженої симптоматики і може бути виявлено при плановому огляді у лікаря або самою жінкою.

Види фіброаденоми

За результатом гістологічного дослідження, проведеного після біопсії, фіброаденома визначається декількох видів.

1. Інтраканалікулярна – з часточковою будовою і пухкою консистенцією, визначити чіткі межі новоутворення практично неможливо. Тканина пухлини проникає в просвіти протоків і щільно прилягає до стінок молочної залози.

2. Периканалікулярна – клітини тканини починають активний тиск в часточках молочної залози. Має чіткі межі і локалізується близько молочних проток. Структура утворення щільна, так як в ньому відкладаються кальцінати -скопленія солей.

3. Змішана – має ознаки двох перших видів фіброаденом.

4. Листоподібна (філлоїдна) – найрідкісніший вид фіброаденоми, здатний перерости в рак. Відрізняється досить великими розмірами (4-7 см). На початкових стадіях симптоми ніяк не проявляються, але незабаром пухлина починає швидко розростатися.

Діагностика фіброаденоми

Фіброаденома виявляється при пальпації. Потім необхідно додаткове підтвердження або спростування фіброаденоми молочної залози. Її диференціюють з кістою молочної залози, цістаденопапілломою, раком грудей за допомогою наступних досліджень:

– мамографія,

– УЗД,

– пункційна тонкоголкова біопсія (пункція).

Лікування фіброаденоми

Передбачити подальшу поведінку фіброаденоми неможливо. Такі пухлини ніколи не розсмоктуються самостійно, але при нормалізації гормонального фону і лікуванні супутніх захворювань вони можуть значно зменшитися в розмірі.

Лікування фіброаденоми без операції можливо в тому випадку, коли вона не досягає розміру 1 см, після підтвердження доброякісності за допомогою біопсії.

Медикаментозне лікування полягає в наступному:

– прийом невеликих доз йоду і вітаміну Е по схемі, призначеній гінекологом;

– корекції гормонального фону, після повного обстеження в ендокринолога.

Під час такого лікування важливо не допустити запальних процесів статевої системи і стежити за регулярністю менструацій. Слід виключити солярій, сауну, вплив прямих сонячних променів, дотримуватися щадного режиму праці і знизити зайву вагу.

Операційне лікування фіброаденоми на увазі кілька варіантів. Вибір методики залежить від розміру, локалізації та виду. Основні чотири види операцій:

– Енуклеація – видаляється лише ущільнення, операція проводиться при мінімальній ймовірності виникнення онкології. Суть операції в тому, що пухлина вилущівается через невеликий розріз.

– Лазерна абляція – видалення ущільнення, розмір якого не перевищує 2 см, методом спалювання. Лазером пухлина руйнується на клітинному рівні.

– Секторальна резекція – видалення разом з ущільненням навколишніх його тканин. Призначається при високому ризику онкології.

– Радикальна резекція молочної залози – повне її видалення. Застосовується при великому розмірі пухлини і доведеному злоякісному характері.