Молоткоподібні пальці стопи
Молоткоподібні пальці стопи – це деформація, при якій пальці стопи (зазвичай II і III) робляться у вигляді молотків. Дуже рідко буває так, що дану патологію ізолюють, і, як правило, ця проблема є частиною складної деформації стопи внаслідок плоскостопості у поєднанні з артрозом дрібних суглобів стопи. У рідкісних випадках молоткоподібні пальці стопи розвиваються в наслідок травм.
Взагалі різні деформації пальців стопи (у тому числі і молоткоподібні пальці стопи) – є патологією, яка дуже широко поширена. У 2-20% дорослих людей спостерігається, причому у осіб жіночої статті в 5 разів частіше, ніж у чоловічої.

Причини

Дві групи м’язів управляють рухами пальців стопи: згиначі та розгиначі. Сухожилля м’язів прикріплюються до фалангів пальців. У нормі сухожилля обох груп м’язів «тягнуть» пальці з однаковою силою. Якщо у людини відмічається плоскостопість, то у такій ситуації стопа подовжується, м’язи-згиначі починають переважати над тягою м’язів-розгиначів, і внаслідок пальці поступово починають деформуватися.
До додаткового провокуючого фактору відносять вузьке та тісне взуття, а також взуття яке на високому підборі, при носінні такого взуття відбувається перерозподіл навантаження та всі відділи стопи не беруть участь у ходьбі.
Також збільшується ризик розвитку молоткоподібних пальців стопи при деяких запальних захворюваннях (ревматоїдний артрит, псоріаз), нервово-м’язових хворобах (множинний склероз, церебральний параліч, хвороба Шарко-Марі) та у хворих нацукровий діабет.

Клінічна картина

Дана деформація має поступовий розвиток. Пальці згинаються, відбувається перерозподіл опори з пальців на головки плеснових кісток, під якими з часом утворюються натоптиші. Можливі виразки при вираженій деформації. Появляються мозолі на тилі пальців, це відбувається тому що йде постійно травматизація взуттям.
Одночасно починає прогресувати Hallux Valgus (деформація I плюснефалангового суглоба, яку називають зазвичай «кісточкою» або «шишкою» на стопі). В результаті того що відбулася поєднана деформація II палець стопи іноді лягає на вигнутий назовні I палець.
Виникнення молоткоподібних пальців стопи супроводжується підвивихом проксимальних фаланг пальців і розвитком остеоартрозу плюснефалангових суглобів. У суглобах зменшується обсяг рухів. При спробі стати на носочки хворий відчуває біль, а також турбують болі при ходьбі.

Діагностика

Лікар ортопед ставить діагноз за даними  рентгенографії та на підставі зовнішнього огляду.

Лікування

Лікування потрібно розпочати чим найшвидше, тому що існує більше шансів виправити патологію без операції. Якщо пройшло багато часу, то деформація стає фіксованою, утворюються спайки між капсулою суглобів та сухожиллями, відбувається зміна кісток, м’яких тканин та суглобів. Тому стає практично неможливим виправити положення пальців без хірургічного втручання.
Проводиться консервативне лікування плоскостопості на початкових стадіях розвитку молоткообразних пальців стопи. Хворому лікар призначає лікувальну гімнастику, рекомендують носити ортопедичне взуття.