Диплопія

Диплопія

Диплопія – це офтальмологічна патологія, пов’язана з двоїнням зору. Об’єкти, які потрапляють в поле зору людини, виглядають подвійними в результаті відхилення осі одного з очей. Подібні порушення може викликати цілий ряд причин офтальмологічного, неврологічного або інфекційного характеру.

Причини

Розвиток диплопии може спровокувати зсув в очниці очного яблука. До нього нерідко призводять травми ока, наприклад, обмеження очних м’язів, викликане переломом стінки очниці. Анормальне положення очного яблука викликають також гематоми очних тканин.

Інша можлива причина диплопії – пошкодження окорухового нерва. Його може спровокувати аневризма сонної артерії, внутрішньочерепні пухлини або менінгіт туберкульозної етіології.

Причинами диплопії є також інфекційні процеси, що торкнулися стовбур головного мозку при краснусі, паротиті, дифтерії або правці. Викликати диплопію може також сильна алкогольна або лікарська інтоксикація. Двоїння зображення або диплопія нерідко спостерігається на тлі ботулізму, тиреотоксикозу, розсіяного склерозу або істеричних нападів.

Причиною диплопії, як одного з видів післяопераційних ускладнень, можуть послужити маніпуляції на очах при хірургічному лікуванні відшарування сітківки, косоокості або катаракти.

Симптоми

Головна скарга пацієнтів з диплопією – двоїння зображення. У більшості випадків двоїння предметів навколишньої дійсності відбувається при зорі двома очима. Так маніфестується диплопія бінокулярна. Двоїння зору може бути частковим і відображатися лише в певної зоні поля зору або повним. Прояв диплопії також індивідуально залежно від віддаленості аналізованих предметів. У деяких випадках подвоєння відбувається лише при погляді на близько розташовані або, навпаки, виключно на вилучені предмети.

Два зображення одного предмета, що виникають при диплопії, мають різну яскравість і контрастність. Одне з них зазвичай небагато зміщене по вертикалі, а також по горизонталі і розташоване під певним кутом до другого зображенню.

Через прогресуючу диплопію пацієнт втрачає трудові навички. Йому може бути важко виконувати домашню роботу, управляти транспортом, а іноді й просто пересуватися. Щоб повернути чіткість зображення людині з бінокулярною диплопією доводиться закривати одне з очей. Хворим з іншим видом захворювання, диплопії монокулярної, така міра не допомагає.

Діагностика

Первинний діагноз диплопії встановлюється на підставі скарг пацієнта з приводу двоїння зображень. Подальша діагностика захворювання триває за допомогою тестового контролю над зором людини, чий погляд спрямований на переміщається джерело світла. За допомогою нанесення на карту координат одержуваних зображень лікаря вдається діагностувати, яка з очних м’язів вражена. Більш сучасний метод визначення пошкодженої екстраокулярних м’язів очі – коордіметрія за допомогою офтальмокоордіметра ОК.

Діагностика диплопии передбачає також обов’язкову оцінку стану положення і рухливості століття за допомогою Кавер-тесту. Додатково проводиться огляд кон’юнктиви очних яблук, перевіряється гострота зору, рефракція і цветоощущение.

Лікування

Лікування диплопії вторинного типу неврологічної, інфекційної або офтальмологічної етіології припускає терапію основної хвороби. Лікування диплопії в якості основного захворювання перебуває у віданні невропатолога або нейрохірурга.

У лікуванні диплопії травматичної природи бере участь хірург-офтальмолог, що виконує резекцію або пластику очних м’язів. При цьому проводити операцію на очних м’язах допускається, як правило, лише через 6 місяців після травми.

Оптична корекція диплопії проводиться за допомогою призматичних очок. Вони здатні істотно поліпшити чіткість зору хворого. Оптимальна корекція в лікуванні диплопії становить 6 призматичних діоптрій на кожне око.

У рідкісних випадках допускається носіння окулярів з більшою призматичної компенсацією.

Функціональне лікування диплопії полягає у виконанні спеціальних вправ по Кащенко для відновлення здібностей бінокулярного зору і розширення поля зору, а також вправи на злиття предметів за допомогою червоного скла і т.д.