Глосит

Глосит – це запалення язика, яке викликається різними бактерійними або вірусними інфекціями.

Причини

Внаслідок певної інфекції може виникнути запалення язика, або даний стан може свідчити про перші ознаки серйозного захворювання. Захворювання поділяється на дві форми: гостру та хронічну. При глоситі починається запалення язика, змінюється структура та колір. Якщо не лікувати даний стан відразу, то на язику починають утворюватися папіломи.

Також причиною виникнення захворювання можуть бути наступні чинники: карамель, нікотин, гаряча їжа, алкоголь, засоби для полоскання рота, спеції, освіжувачі горла, алергія на зубні пасти.

Локально з’являється глосит через віруси і хвороботворні бактерії (включаючи збудники герпесу), причому серйозно прискорюють розвиток інфекції опіки і механічні ушкодження порожнини рота і язика. Науково доведено, що підвищують ризик виникнення глоситу наступні чинники: алергія на зубні пасти, освіжувачі рота, спеції, засоби для полоскання рота, алкоголь, гаряча їжа, нікотин, карамель.

Глосит може з’явитися і як “супровід” системних хвороб, наприклад сифіліс, еритема, залізодефіцитна анемія, стани дефіциту вітаміну В, а також лишай і так далі. Зрідка зустрічається ситуація, коли точно визначити чим був викликаний глосит неможливо.

Симптоми

– Зміна кольору язика, він стає бордовим або насичено червоним.
– Запалення язика, постійне печіння
– Зустрічаються випадки, коли язик стає м’якший і більший
– Від залізодефіцитної анемії на язиці з’являється блідий наліт
– Складнощі під час їжі, важко говорити і ковтати

Діагностика

Якщо ви виявили у себе симптоми глоситу, якнайскоріше сходіть до лікаря. Стоматолог проведе огляд запаленої області, чи є папіломи, задасть низку запитань для з’ясування причин інфікування язика. Також лікар може відправити на обстеження, якщо є підозра на системне захворювання.

Лікування

При глоситі в першу чергу треба позбавитися від збудника інфекції. На сьогодні медицина розробила безліч ефективних засобів для терапевтичного лікування глоситу. У більшості випадків терапевтичне лікування глоситу не вимагає госпіталізацій, окрім найсерйозніших ситуацій.

Спершу вам слід звернути увагу на ретельну гігієну ротової порожнини. Треба чистити зуби не рідше за два рази за день спеціальною зубною пастою.

При терапевтичному лікуванні використовуються різні ліки – протизапальні засоби, антибіотики, а також препарати для місцевої корекції імунної системи.

Застосовують спеціальні стероїди, що знімають запалення.

Після того, як лікар знайде точну причину хвороби, вам буде призначено протигрибкові ліки або антибіотик, особливо ефективний на цей вид збудника інфекції.

Мабуть, найсучаснішим способом лікування глоситу є підвищення опірності організму (імунітету). Ви не лише позбавитеся від хвороби, але і понизите до мінімуму ризик можливих ускладнень. Для цього використовуються препарати, що коригують вашу імунну систему.