Вагітність і антибіотики

Вагітність – особливий період в житті жінки. Майбутніх мам оберігають, рекомендують більше бувати на свіжому повітрі, обмежувати нервові навантаження і правильно харчуватися. Але, незважаючи на всі застереження, вагітна жінка все одно може захворіти. У цей момент постає безліч питань по можливості застосування препаратів.

Особливо тривожать інфекційні захворювання, що вимагають застосування антибіотиків. Адже багато хто знає, що антибіотики можуть нашкодити малюкові.

Під час вагітності в організмі відбуваються серйозні зміни, які можуть відбитися на процесах всмоктування антибіотиків, їх виведенні і дії.

Під дією прогестерону, головного гормону вагітності, змінюється робота шлунка і кишечника, їжа довше проходить через травний тракт, тому на ефективності антибіотика позначаються продукти харчування.

Через збільшення об’єму циркулюючої рідини у вагітної жінки концентрація антибіотика може зменшуватися.

Через зменшення кількості білка в крові вагітної жінки, антибіотики виводяться швидше. Печінка швидше «інактивує» антибіотики , а нирки швидше їх «виводять».

Все це веде до наступних висновків:

– під час прийому антибіотиків вагітним жінкам особливо важливо виконувати всі рекомендації лікаря,

– через особливості змін в організмі вагітної жінки концентрація найбільш поширених антибіотиків на 10-20% менше в крові, ніж у невагітних жінок, тому дозу антибіотиків не слід зменшувати.

Коли вагітним необхідні антибіотики?

Відомо, що застосування антибіотики пов’язане з певними ризиками, проте кожна четверта вагітність супроводжується станом, коли прийом антибіотиків необхідний. У лікарів навіть існує таке поняття: потенційні ризики для здоров’я матері переважують потенційну шкоду для плода.

У той же час сучасні антибіотики, які призначають лікарі, порівняно безпечні. Крім того, хворобливий стан матері – температура, головний біль, інтоксикація тощо – також не сприяють нормальному розвитку плоду.

Серед найбільш частих причин використання антибіотиків наступні:

1. Інфекція сечовивідних шляхів (цистит, уретрит)

Зустрічається у кожної десятої вагітної жінки, що пов’язано з фізіологічними змінами, які відбуваються в організмі жінки. Серед них збільшення об’єму сечового міхура, ослаблення його стінок, зміна кислотно-лужного показника сечі, ослаблення сфінктера сечовипускального каналу, що призводить до потрапляння мікрофлори піхви і кишечника в уретру, закид сечі з сечового міхура в вищерозміщені відділи сечовивідних шляхів. Прийом антибіотиків в даній ситуації необхідний, так як часто використання одних народних методів лікування призводить до того, що гострий цистит переходить у хронічний, а застосування «зменшених» доз антибіотика викликає розвиток стійкої мікрофлори.

2. Пневмонія

Дане ускладнення розвивається як наслідок ГРВІ. Багато хто вважає, що невисока температура (37,2-37,5) і невелике покашлювання – не привід звертатися до лікаря, а розвиток задишки багато жінок сприймають як само собою зрозуміле в їхньому стані. В результаті жінка може потрапити до лікарні з важким запаленням легенів, коли доводиться застосовувати набагато більш складні схеми застосування препаратів, ніж якби їх прийняли на самому початку захворювання.

3. Інфекційні ендокардити

Це ускладнення ангіни, пов’язане з одним з найбільш агресивних мікроорганізмів – стрептококом. Такий стан є однозначним для прийому антибіотиків, в іншому випадку може розвинутися важкий порок серця і життю жінки може загрожувати небезпека.

4. Хірургічні втручання

Пов’язані з гнійними процесами хірургічні втручання, такі як абсцеси, флегмони і т.п. Обмін речовин, робота багатьох органів у вагітних жінок змінюється настільки, що звичайне поранення може викликати серйозне запалення.

5. Інфекційні захворювання

Такі захворювання як туберкульоз, сифіліс, токсоплазмоз підлягають однозначному лікуванню, оскільки становлять небезпеку як для жінки, так і для дитини, а також для всіх оточуючих.

Препарати, що застосовуються для вагітних

Федеральне агентство з безпеки (FDA), що контролює препарати і продукти харчування, визначило, що:

А – абсолютно безпечних антибіотиків для вагітних не існує,

В – дозволені для застосування препарати – пеніцилін, цефалоспорини, монобактами, макроліди (крім кларитроміцину), фософміцін і нифуроксазид.

С – препарати, які використовують у крайньому випадку, якщо попередні препарати, що відносяться до категорії В, не допомогли і не показали ефективності.

D – категорія препаратів, які підтвердили небажаний ефект на плід – аміноглікозиди (крім гентаміцину), тетрациклін, фторхінологі.

Є група препаратів, вплив яких на плід не визначено – ванкоміцин, меропенем, полімікс, хінолони, лінкозаміди. Тому їх не застосовують поки що.

Доведено факт впливу антибіотиків з групи аміноглікозидів на розвиток нервових закінчень, які впливають на формування слухового апарату. Вважається, що застосування даних препаратів може привести до глухоти у дитини – часткової або повної. Одним з таких антибіотиків є стрептоміцин.

Також негативно впливає на дитину левоміцетин з діючою речовиною хлорамфеніколом, який раніше був поширений для лікування кишкової інфекції. Однак його вплив особливо негативний в останні місяці вагітності. Даний препарат може викликати порушення в роботі серцево-судинної системи, а саме – колапс її роботи.

Як діють антибіотики на плід?

Антибіотики проникають через плаценту, тому вона не є для дитини «бар’єром» від ліків.

Так як організм дитини тільки формується, антибіотики можуть проникати в ті його частини, куди в дорослому організмі вони не проникнуть. Так, через гематоенцефалічний бар’єр, що захищає головний мозок від деяких препаратів.

Так як печінка і нирки плода ще не сформовані, то виведення препарату і інактивація ліків йдуть повільніше. А оскільки частина препарату виводиться в навколоплідну рідину, то концентрація антибіотика визначається і в ній. Значить, він може накопичуватися в організмі малюка.

Особливо піддається впливу антибіотика організм плоду до 12 тижнів, тому цей термін вважається найбільш уразливим, так як в цей період закладаються основні органи і системи.

Якщо жінка приймає антибіотики і дізнається про незаплановану вагітність, необхідно обов’язково відвідати лікаря.