Гістероскопія – крок до жіночого здоров’я

Захворювання

Останні десятиліття спостерігається неухильне збільшення кількості гінекологічних захворювань. Травми при пологах, аборти, захворювання, що передаються статевим шляхом, хімічні та фізичні фактори, що застосовуються для контрацепції, вікові і гормональні порушення, захворювання залоз внутрішньої секреції відіграють важливу роль у виникненні передпухлинних та пухлинних захворювань жіночої сфери.

Вирішення проблеми

Що ж робити, щоб ідучи в ногу з часом, у вирі сьогодення, не втратити жіноче здоров’я, діагностувати хворобу на ранній стадії та провести її лікування в короткий період часу? Про це ми запитали у лікаря гінеколога Центру Сімейної медицини та завідуючої відділення гінекології перинатального центру Ткачук Тетяни Миколаївни:

–  Одним із помічників у вирішення інтимних проблем жінки є застосування гістероскопії – сучасного малоінвазивного методу діагностики та лікування гінекологічної патології. Хочу зауважити, що з 2011 року, на базі гінекологічного відділення міської лікарні, був створений структурний підрозділ Центру сімейної медицини, оснащений операційною з сучасним ендоскопічним обладнанням, комфортабельною палатою. Гістологічні дослідження отриманого матеріалу під час операцій проводяться гістологами, Хмельницького та Києва, за бажанням пацієнтки.

Гістероскопія

Наш Центр єдиний в місті запровадив гістероскопію.

– Отже, Тетяно Миколаївно, розкажіть будь ласка, що ж таке гістероскопія і які існують покази до її проведення?

Гістероскопія це “золотий стандарт” в діагностиці та лікуванні внутріматкової патології.

Гістероскопія – це метод огляду порожними матки з використанням гістероскопа, який дозволяє лікарю заглянути “своїм оком” в канал шийки матки та маткову порожнину. Дану операцію  проводять у випадку, якщо потрібно підтвердити або спростувати наявність ендометріозу, при різних патологіях ендометрію, за наявності в порожнині матки підслизових вузлів, при підозрах на пороки розвитку матки, кровотечах під час менопаузи, безплідді, перед ЕКО Цей ендоскопічний метод лікування дозволяє не лише виявити, але й усунути проблему.

За даними доказової медицини, запобігти неправдивому діагнозу в 30‒40 % допомагає саме проведення планової гістероскопії.

Перед кожною операцією  пацієнтка, проходить певні аналізи і отримує інформацію про підготовку до операції.

-Де проводиться гістероскопія? 

– Операція відбувається на базі структурного підрозділу Центру сімейної медицини під наглядом кваліфікованого медичного персоналу. Лікар виконує незначні операційні втручання: видалення поліпів, гіперплазовану слизову оболонку, розтинання злук, біопсію, видалення міоматозних вузлів, поліпів ендометрію, вирізання перетинок, щільних зрощень в порожнині матки тощо. Гістероскопія,  триває від 20 хв. до 2 год., завжди проводиться тільки під загальною анестезією. Після операції, під пильним наглядом лікарів ЦСМ, пацієнтка відпочиває в комфортабельній палаті. Зазвичай вже в день операції вона може відправитися додому та повернутися до звичного ритму життя.

Процедура

– Це болісна процедура?

– Не зовсім. Адже при гістероскопії жодного розрізу не проводиться. В цьому й особливість такої операції. Через природні статеві шляхи жінки вводиться гістероскоп, з’єднаний з джерелом світла, відеокамерою, системою подачі рідини. Багаторазове збільшення матки на моніторі дає лікареві можливість діагностувати внутрішньоматкову патологію. Слід зауважити, що всі операції в нашому Центрі відбуваються під загальним наркозом, і застосуванням сучасних високоякісних анестетиків.

– Які існують протипокази до проведення гістероскопії?

Для гістероскопії існує й чимало протипоказань. Найголовнішими є: запальні процеси, маткова кровотеча, стеноз шийки матки, вагітність або підозра на неї, інфекційні захворювання тощо. Важливо зауважити, що гістероскопія проводиться впродовж першого тижня після закінчення місячних, на 7-10 день від їх початку. А якщо жінка планує вагітність, то краще проводити гістероскопію до овуляції.

– Що можна зробити з метою покращення жіночого здоров’я?

– Ідеальними перспективами покращення жіночого здоров’я є:  диспансеризація з моменту народження з профілактикою, своєчасна діагностика та лікуванням різних захворювань; просвітницька робота в культурному та репродуктивному аспектах; профілактика небажаних вагітностей та своєчасна діагностика та лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Отже, дотримання нескладних рекомендацій і уважне ставлення до свого здоров’я допоможе на довгі роки зберегти здоров’я і повноцінне життя жінкам. Любіть себе і будьте здорові.

.В лабораторії Центра Сімейної Медицини ви можете здати аналізи та отримати надійний результат оперативно.

-Без попереднього запису 

-Прийом аналізів з 08:00-12:00

м.Кам’янець-Подільський,вул. Драгоманова 14А.