Перші місячні у дівчат

Місячні у дівчаток починаються приблизно в період з 12 до 14 років. Однак, іноді в нормі буває і більш раннє або пізніше менархе (перша менструація). В останні 10-20 років спостерігається більш раннє статеве дозрівання дівчаток. Швидше за все, це пов’язано з повноцінним харчуванням та способом життя. Дівчинка не голодує, а значить у неї в нормальній концентрації виробляється основний жіночий гормон — естроген, який регулює статеве дозрівання і надалі впливає на репродуктивну систему.

Завжди перші місячні дівчаток наступають після формування вторинних статевих ознак. Приблизно з 9 років дівчатка починають швидко зростати (часто в зростанні обганяють хлопчиків). У них з’являються волосся під пахвами, темне волосся на ногах і на лобку, іноді — на підборідді і над губами. Слідом (не більше ніж через 2-3 роки) починаються менструації. Перед цим відповідальним моментом у дівчинки можуть з’являтися вугри на обличчі, невеликі прозорі виділення із сосків.

А що робити, якщо місячні у дівчаток 11-ти, 12-ти років часто затримуються?

Ми звикли до того, що менструації повинні приходити регулярно, і навіть невеликі відступи від норми свідчать про якісь неполадки в організмі. Але у дівчаток-підлітків все по-іншому. 2-3 роки після менархе цикл буде встановлюватися, тобто менструації можуть починатися трохи раніше терміну і трохи пізніше, в один місяць бути рясними, а в іншій мізерними, а також болючими. З болем не варто звикати, можна поспілкуватися з лікарем на тему можливості прийому спазмолітиків в критичні дні. Мізерні місячні — це теж не страшно. А ось рясні можуть бути небезпечними, якщо вони дійсно дуже рясні … Небезпечно, якщо прокладки доводиться міняти частіше, ніж раз в 2-3 години. Також слід звернутися до лікаря при затримках довше 3 місяців (причиною цього часто стає дотримання строгих дієт для схуднення), тривалих менструаціях (довше 7 днів), а також, якщо проміжки між щомісячними кровотечами становлять менше 21 дня.

Місячні у дівчаток 15 років і старше вже більше регулярні. До цього часу потихеньку закінчується період статевого дозрівання. До 18-20 років дівчата мають сформовану фігуру за жіночим типом, регулярний менструальний цикл і можуть без труднощів і ускладнень зачати і виносити дитину.