Овуляція та її ознаки

Овуляція від латинського “ovum” – “яйце”, це вихід здатної до запліднення, зрілої яйцеклітини з фолікула яєчника в черевну порожнину.

У кожної жінки час початку овуляції розрізнятися може істотно.У одних жінок може змінюватися кожен місяць, а в інших настає відповідно в один і той же день циклу.

Овуляція та вагітність повязані нерозривно, тому що, коли ви хочете відкласти вагітність на певний термін або намагаєтеся зачати дитину, необхідно знати свій менструальний цикл, визначити ознаки овуляції та точний час її настання.

Первинні ознаки овуляції

  1. Зміна слизу цервікального. Якщо слиз тягучий, густий, то до настання овуляції ще є час. Якщо ж слиз по своїй консистенції рідкий та нагадує яєчний білок, то це свідчить про те, що овуляція уже настала, або має ось-ось настати. Найбільш рідким слиз стає у день овуляції. Щоб навчитися помічати у себе усі ці зміни, які відбуваються, потрібно стежити за станом цервікального слизу протягом декількох місяців, а також відмічати потрібно різні фази менструального циклу (початок та закінчення цих фаз).
  2.  Зміна базальної температури тіла. Дуже мало змінюється базальна температура тіла з початку менструації і до овуляції. А як тільки овуляція відбудеться, то вона значно підвищиться. Якщо уважно слідкувати за базальною температурою тіла протягом декількох циклів, тоді дуже легко визначати, коли саме має наступити овуляція, а з нею краще планувати чи відкладати вагітність. Вимірюється базальна температура термометром у піхві, роті чи прямій кишці.
  3. Зміна позиції шийки матки. При наближенні та під час овуляції змінюється положення шийки матки, вона розміщується дещо далі від входу в піхві, а також стає більш вологою та м’якою. Якщо до овуляції ще довго, то шийка матки розміщена ближче до входу в піхві, а також тверда.Перед тим, як проводити огляд шийки матки, потрібно ретельно вимити руки і старатись не поранити себе нігтями.

Вторинні ознаки овуляції

Відмічаються також інші ознаки, які свідчать про наближення овуляції. Вторинні ознаки можуть не появлятися кожен місяць і не у всіх жінок. Якщо хтось не не помічає цих змін, то не потрібно хвилюватися, це лише варіант норми.

  1. Посилення статевого потягу. Саме в той час, коли відбувається пік овуляції, жінка хоче займатися сексом. Проте не можна дану ознаку овуляції вважати точною, тому що лібідо може підвищуватися і знижуватися під дією багатьох чинників, враховуючи також психологічні.
  2. Болі та спазми у нижній частині живота. У більшості випадків вони помірні або слабкі. Болі можуть тривати декілька днів, а можуть проходити через декілька годин.
  3. Підвищена чутливість та хворобливість грудей. Якщо протягом деякого часу жінка намагається зачати дитину, то вона може вирішити що вагітність настала. Проте протягом менструального періоду через гормональні коливання, які відбуваються в організмі змінюється чутливість грудей.
  4. Здуття живота. Дана ознака також може відноситись до ознак овуляції, а може свідчити про те, вам потрібно звернути на свій раціон.
  5. Загострення нюху, зору та здатності відчувати смак. Дані ознаки також пов’язані із коливаннями гормонального фону в організмі жінки.

Овуляцію можна вирахувати також наступним: календарний метод передбачає наявність у вас календаря циклу за останніх півроку. Від найкоротшого циклу віднімаєте 18 – це перший день фертильного періоду, а від найдовшого – 11, це останній день фертильного (плідного) періоду. Наприклад: 29-18=11 – це перший день фертильного періоду, 33-11=22 – це останній день фертильного періоду. Вірогідність овуляції в проміжку від 11-го до 22-го дня циклу складає 94-96%.

Відвідайте Центр Сімейної Медицини в м. Кам’янці-Подільському за адресою: вул. Драгоманова, 14а, м. Кам`янець-Подільський. Отримайте поради від наших лікарів щодо профілактики Вашого здоров’я.