Дисфагія

Дисфагія – розлад акту ковтання, виникає при деяких хворобах нервової системи, глотки або стравоходу.

Дисфагія може зустрічатися у людей похилого віку, недоношених дітей або тих, у кого спостерігаються будь-які захворювання головного мозку або нервової системи.

Які захворювання супроводжуються дисфагією?

Дисфагія зустрічається при таких захворюваннях:

– хвороба Паркінсона,

– травма хребта або голови,

– перенесений інсульт,

– м’язова дистрофія,

– постполіоміелітний синдром,

– дерматоміозит,

– спазмування стравоходу,

– поліміозит,

-склеродермія,

– виразка стравоходу,

– пухлина стравоходу,

– езофагіт,

– аневризма аорти,

– вузловий зоб,

– пухлина середостіння,

– розсіяний склероз і т.д.

Причини дисфагії

Дисфагія (порушення просування їжі з ротової порожнини в глотку) відбувається при ураженні певних нервових центрів, відповідальних за акт ковтання або захворюваннях, що вражають глотку і стравохід. У цих випадках даний злагоджений процес дисбалансується, в результаті чого їжа з порожнини рота потрапляє не прямо в стравохід, а в носоглотку, трахею або гортань, тобто в дихальні шляхи. Це викликає спазм дихальних шляхів, задуху і сильний рефлекторний кашель.

Функціональна дисфагія може виникати при будь-яких фугкціональних розладах нервової системи, а саме неврозах, підвищеній збудливості і т.п.

Симптоми дисфагії

Залежно від причини дисфагії, виділяють наступні її види:

– справжня дисфагія – при ураженні нервових центрів, що відповідають за цей процес,

– функціональна дисфагія – розлад ковтання, викликаний будь-яким захворюванням нервової системи,

– дисфагія, викликана органічними ураженнями – виникає при захворюваннях верхнього відділу шлунково-кишкового тракту, а також розташованих поблизу органів, які перешкоджають проходженню їжі в стравохід.

Основні симптоми дисфагії:

– сильний кашель,

– відчуття задухи,

– рясне слиновиділення,

– неможливість проковтування їжі,

– порушення просування їжі на рівні носоглотки в стравохід, що може супроводжуватися западанням її в ротову порожнину або ніс,

– аспіраційна пневмонія.

Лікування дисфагії

Лікування дисфагії має на увазі застосування тих лікарських засобів, які полегшують симптоми, так як основні терапевтичні заходи будуть націлені на лікування захворювання, що викликало дисфагію.

Якщо причиною дисфагії є механічна перешкода, то застосовується тільки хірургічний метод. Якщо дисфагію викликала пухлина, то призначається операція або променева терапія.

При нервово-м’язовому розладі призначається комплекс вправ, який зміцнює дихальні м’язи і ті, які беруть участь в акті ковтання.

25.08.17