Парасомнії

Парасомнії – це фізичні дії та яскраві сни, які проявляються під час сну.

Найчастіше у дітей, ніж у дорослих відзначаються у сні несвідомі рухи. Відмічаються ненавмисні, короткі посмикування всього тіла перед засинанням майже у всіх людей. У деяких людей можуть бути галюцинації або короткий параліч м’язів. Також можуть бути випадкові посмикування ніг під час сну. У дітей відмічаються нічні кошмари, постукування головою, які завжди рідних турбують, у дорослих – страшні сни, періодичні рухи тіла, стискання зубів.

Симптоми

Акатизія – це поширений розлад, який виникає переважно у людей старше 50 років незадовго перед засинанням. При даному стані виникають дискомфортні невизначені відчуття у ногах, які не піддаються контролю. Невідомою є причина даного стану, проте виявляється спадкова схильність.

Нічні кошмари – це лякаючі епізоди, під час яких людина метається, плаче, ходить уві сні.  Дані епізоди виникають зазвичай під час фази повільного сну.

Страшні сни – це сновидіння яскраві, які супроводжуються раптовим пробудженням, зустрічаються вони як у дорослих, так і у дітей. У фазі швидкого сну виникають страшні сни: після вживання спиртного, надмірної втоми, підвищення температури тіла, в період стресу.  Не існує спеціального лікування.

Лунатизм (сомнамбулізм) – неусвідомлена ходьба, під час якої людина не віддає звіту в своїх діях, відзначається в період статевого дозрівання або в старшому дитячому віці. Людина не спить під час лунатизму, мозкова активність відповідає більше бадьорості, ніж сну. Людина не пам’ятає, що вона ходила під час сну.

Причини

Три функціональні стани існує у людини: повільний сон, швидкий сон, неспання, для яких характерні свої фізіологічні, біохімічні та поведінкові процеси. Коли відбувається змішання даних станів, то це призводить до парасомній.

Сприятливі фактори розвитку парасомній:

  • Брак сну,
  • Лихоманка,
  • Стрес,
  • Розлади поведінки,
  • Прийом деяких препаратів,
  • Зміна режиму,
  • Дитячий вік,
  • Генетична схильність.

Діагностика

Проводиться діагностика на підставі скарг родичів або пацієнта. У дорослих може бути проведено полісомнографічне дослідження (дослідження сну).

Лікування

Лікар призначає відповідні ліки, що приймаються перед сном, які приносять полегшення.

Не існує спеціального лікування лунатизму. Сновиди потрібно обережно довести назад до ліжка. Залишене на ніч світло у суміжному приміщені або в спальні іноді допомагає зробити такі епізоди більш рідкісними. Не рекомендується насильницьке пробудження, тому що може викликати агресивну реакцію.