Помічне дерево – верба

Помічне дерево – верба

Верба – вічний союзник у подоланні недуг для дітей та дорослих. Її розмаїті можливості дивляться ширше, ніж можна перелічити. Декілька назв можуть бути застосовані в домашніх умовах у випадках, коли допомога потрібна негайно: від головного болю, невралгії, неврозів, ревматизму, подагри та застудних захворювань.

Відвар із вербових гілочок або кори:

Столову ложку дрібно нарізаної сировини заливають 0,5 л окропу, варять на слабкому вогні протягом п’яти хвилин і настоюють. Приймають по столовій ложці тричі на день.

Цей відвар ефективний від гострих запальних процесів у шлунку та кишківнику, а також для лікування жовтяниці та захворювань селезінки й печінки.

Настій з вербових гілочок або кори:

Чайну ложку дрібно нарізаної сировини заливають склянкою окропу, настоюють до охолодження і проціджують. Приймають по чайній ложці тричі на день.

Ліки з верби для зовнішнього застосування:

Для промивання ран, змочування пухлин, виразок, для полоскання:

Чайну ложку подрібнених до порошку гілочок чи кори верби заливають 0,5 л холодної, перекип’яченої води та настоюють вісім годин.

Лікувальні властивості верби обумовлені взаємодією всіх наявних у ній речовин, що діють в природній комбінації. Усі види верби в Україні мають схожі фармакологічні властивості, тому і їхнє використання ідентичне.

Використовуючи свіжі листки для мозолів та порошок з кори для зупинки кровотеч, верба довела свою ефективність. Ванни для ніг із вербовими гілочками лікують варикоз, а вербові ванни взагалі славляться своєю корисністю при лікуванні екземи, фурункульозу, пітливості та навіть облисіння.

Ліки з верби та бузку:

Дві столові ложки дрібно нарізаних гілочок верби та бузку, а також столова ложка лаврового листя залиті 0,5 л горілки і додано 50 г камфорного спирту. Після трьох тижнів настоювання ці ліки готові до використання. Застосовуються для натирки суглобів, полегшуючи біль та незручності.

Якщо болить поперек, додають червоний перець, а для радикального лікування радикуліту розтирають хвору спину. Листя лавру благородного також виявляється ефективним ліком для хворих суглобів.

Ліки з лавру:

30 г лаврових листочків ретельно подрібнюють і заливають склянкою соняшникової олії, настоюють десять днів. Готове розтирання, яке вже за тиждень подарує полегшення.

Наталія Земна