Простатит та аденома простати

Простатит

Спочатку поговоримо про простатит. У перекладі з грецької – «стояти попереду». Розташована простата у нижній передній третині малого тазу під сечовим міхуром, між лобним зчленуванням і прямою кишкою. Схожа на непарне утворення у формі каштану. Має дві різні за функціями і значимістю частини (залози): мозкову (внутрішню або  «жіночу») і кортикальну («чоловічу»). Мозкова залоза знаходиться під впливом жіночих статевих гормонів, а кортикальна виконує чоловічу функцію, активізує сперматозоїди і збільшує обсяг сперми.
Функція «жіночої» частини наразі достеменно не вивчена ученими. Та, можливо, вона відповідає за утворення естрогенів у чоловічому організмі. А під час настання клімактеричного періоду в чоловіків (коли жіночих гормонів стає більше, а чоловічих – менше) у мужчин змінюється характер, поведінка. Навіть видозмінюється фігура, збільшується маса тіла.
Простатит – це запалення передміхурової залози. Нині багато чоловіків хворіють на неспецифічний простатит. Це захворювання займає одне з перших місць серед чоловічих хвороб.
Основними симптомами гострої форми цієї недуги є біль в області статевої залози, підвищення температури тіла, зміни у сечі. У клініці первинного хронічного  простатиту простежують функціональне порушення (імпотенцію), неяскраво виражений статевий синдром і неврози.
Це серйозне захворювання. Призводить воно до чоловічої імпотенції. А це нерідко призводить до порушення гармонії між подружжям, бездітних шлюбів, розлучень. Якщо чоловік недолікує простатит, то це може призвести до розвитку аденоми статевої залози – доброякісної пухлини статевої залози.
Справжні причини її утворення достеменно вченими ще не вивчені. Інволюція ендокринної функції статевої залози відбувається майже у кожного представника «сильної» статі. Але аденома простати розвивається не в усіх. Останнім часом це захворювання буває навіть у молодих чоловіків. Пухлина може залишитися доброякісною або (як застерігають лікарі) перерости у злоякісну. Щоправда, буває це рідко. Однак краще до розвитку аденоми не допустити, «боротися» з нею при перших ознаках хвороби, аніж потім її лікувати.

Аденома простати

Аденома простати може проявлятися по-різному. В одних чоловіків вона розвивається тривалий час і безсимптомно. В інших – спочатку проявляються незначні розлади сечовиділення, потім раптово виникає його затримка. Та у більшості – типові симптоми: сечовиділення переривається або затримується, виникають часті позиви до сечовиділення (особливо вночі), статева залоза стає ослабленою. У сечі може з’явитися кров, у сечовому міхурі – пісок, камінці. Супроводжується це порушенням функції нирок, пієлонефритами, циститами (запаленням сечового міхура).
Для лікування та профілактики аденоми простати насамперед корисна груша, особливо з ароматним запахом. Найбільше цілющих властивостей у груші-дичці (її багато в лісах). З неї готуйте компоти. Увечері покладіть у термос кілька плодів, залийте окропом і настійте до ранку. Пити по чверті склянки 4-5 разів на день.
Якщо в холодні пори року чоловік питиме узвар із сухофруктів (плодів груші, вишні, яблук), то не страждатиме на захворювання статевої залози, зокрема, аденому простати.
Корисний для представників «сильної» статі чай з плодоніжок та молодих листочків вишні; листя берези, цвіту липи; білої, червоної смородини; суниці лісової чи городньої; а також малини, ожини, винограду. Усе розмішайте порівну (листя і цвіт не забудьте подрібнити), заваріть як чай і пийте щодня. У давнину земські лікарі до такого чаю пропонували додавати 1 ст. ложку молока.
Для успішного лікування простатиту чоловікам треба вживати якомога більше квасолі (готувати з неї перші страви, гарніри до м’яса, риби, вінегрети).
У кого розлади сечостатевої системи, пропоную вживати сік, варення з бузини чорної (особливо в холодні пори року). Її можна додавати до чаю, як начинку пиріжків.
Іноді хворим на аденому лікарі пропонують оперативне втручання. Але ж організм не кожного чоловіка здатний витримати таку операцію. Тож краще до хвороби не допускати, а лікуватися профілактично за допомогою рецептів народної медицини, яка має багатовіковий досвід зцілення від багатьох хвороб.
А в «Зеленій планеті» для чоловічого здоров’я є ліки Простаден. Та хочу застерегти: не займайтеся самолікуванням, краще радьтеся з лікарем. У кожній нашій аптеці (а вони працюють по всій Україні) лікарі-консультанти безкоштовно вас проконсультують і порекомендують правильний курс лікування, аби ви якомога швидше одужали.
Наталя Земна