Поки цвіте черемша
Навесні організму так хочеться чогось смачного, а такими передусім бувають зелені паростки, які щойно з’являються із землі. Недарма ж ми з таким апетитом вже з’їли ту зелену цибульку, що на підвіконні росла. А тепер саме час завітати до лісу, там природа теж подбала про рослини насичені вітамінами. Тим більше, що виросли вони тут без нашої допомоги. Зокрема, у лісах широколистих зазеленіло листя черемши або ведмежої цибулі. Та якби навіть ви захотіли посадити її в городі, ні за що вона не захоче росте на грядці, бо любить волю, і сама вибирає собі місце для розмноження. Дуже важливо не згаяти час допоки не з’явилося листя на деревах, наснажене хлорофілом, а це ніщо інше як сонячне проміння.

Вміст черемші

У листі черемші міститься дуже багато аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С, який людина повинна споживати щодня. Це енергія для організму, який кожен день «згорає», а отже треба поповнювати запаси щодня, адже за зиму «розлінувався» не тільки організм, а й кишківник у багатьох працює в’яло. Черемша підсилює перестантику кишківника, допомагає вивести всі непотрібні рештки. Та й хто може сьогодні сказати, що в організмі немає паразитів. Ми просто звикли думати, що вони є тільки у дітей. І дорослі, й діти мають гельмінти, адже їх нараховується понад 150 видів. Черемша й поспішає вигнати паразитів, почистити організм та ще й віддати всі свої вітаміни. 
А якщо ще додати, що судини при вживанні цієї смачної, корисної рослини почистяться від холестерину. Більше того ви пройдете курс лікування атеросклерозу, перестане шуміти в голові і дзвеніти у вухах, не буде важкою голова і перестає паморочитись, поступово зникне втома. Саме для цього і треба їсти черемшу як у сирому вигляді, так і засоленому, маринованому. Їсти стільки, скільки дозволить ваш організм.

Використання у народі

Траву цибулі ведмежої в народі використовують ще як протисвербіжний засіб, що чистить кров, особливо при фурункулах і висипах на шкірі. Вона усуває на шкірі каратоми (ороговіння шкіри) і пігментні плями. Розтерті цибулини лікують гнійні рани, грибкові ураження, коросту, гніздову плішивість і добре стимулюють ріст волосся, якщо, наприклад, накладати аплікації подрібненої рослини на ураженні ділянки шкіри, та натирати розтертою кашкою облисілі ділянки на голові.
Навіть наукова медицина із цибулин черемши виготовляє препарати для лікування трихомонадних кольпітів, які називаються «Урзалін», а також для лікування пролежнів. Важливо, що в народній медицині не травмують рослину, не беруть цибулинки, а використовують листя, яке подрібнюють на кашку і вкладають тампони для того, щоб позбавитись трихомонадного кольпіта. Якщо проварити подрібнене листя черемши, то відваром можна обмивати гнійні рани та виразки.
У народній медицині існує кілька рецептів для лікування ерозій шийки матки. І теж відваром, який готується так: до 1 частини подрібненого листя додайте 10 частин води. Поставте на водяну баню на слабкий вогонь, прокип’ятіть хвилин 10-15, потім процідіть і в теплому вигляді використовуйте для спринцювання.
До речі, настій ведмежої цибулі допомагав багатьом поколінням, коли виникала пошесть дизентерії. Люди старшого віку лікували цією рослиною ревматизм.  Дітям давали від кашлю та коли болів живіт. Для цього виготовляли настій: 1 частину листя цибулі ведмежої заливали 10 частинами окропу. Настоювали 5 годин і вживали по чверті склянки тричі на день перед їжею. Дітям можна давати по 1 або 2 ст. ложки, залежно від віку.
Хочу зауважити, що найбільш цілюща ведмежа цибуля саме у зеленому вигляді. Бо висушене листя зовсім втрачає цілющі властивості. Тому як тільки вона з’явиться на поверхні землі, зберіть її, помийте, подрібніть і приготуйте настоянку. Зокрема, подрібнене листя покладіть у півлітрову банку доверху і залийте горілкою. Поставте в тепле місце на два тижні, після чого можете процідити і користуватись навіть при послабленій роботі шлунково-кишкового тракту, недостатній перистальтиці кишківника. Пропонується пити щодня по 10 крапель 4 рази на день, додаючи 2 ст. ложки води тим, у кого тривалі закріпи. Тож не гайте часу і скористайтеся цим подарунком весни.
Наталя Земна