Сочевиця: на сніданок, обід і вечерю аби серце Ваше не хворіло, а легені дихали вільно

«Усе нове – це добре забуте старе», – кажуть у народі. Так от: нині забута одна з найкорисніших культур, яку з давніх-давен наші предки використовували у стравах. Це – сочевиця (рос.: чечевица), про яку наші предки навіть оспівували у піснях.

Належить вона до родини бобових. Її плоди (насіння) містять 24,5 відсотків білків, 53,7 відсотків вуглеводів. А ще в сочевиці є калій, який потрібний для роботи серця; залізо – для кровотворення, майже всі вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12). Вони необхідні організму для того, щоб людина була здоровою і красивою. Сочевиця добре засвоюється організмом. Зелені плоди вживають сирими і вареними, а дозрілі – лише вареними.

Із цієї культури можна приготувати різні дієтичні страви для тих, хто страждає на гастрити, гіперацидні гастрити, виразку шлунка, 12-палої кишки, гепатити (вірусів С, В, А), холецистит, пієлонефрит, а також гіпертонію та ревматизм. 

Найчастіше виразка шлунка, 12-палої кишки є хронічними захворюваннями. Важкі загострення бувають навесні та восени. Саме в ці пори року хворим необхідно якомога більше вживати сочевиці і з неї цілющі страви. Адже вони будуть попереджати наступні загострення виразки шлунка та 12-палої кишки. Якщо навесні такий хворий вживав багато сочевиці, то восени у нього виразка не загостриться. А якщо загострення хвороби було восени, а взимку ви їли багато сочевиці, то навесні загострення також не буде, і виразка не відкриється. Щодо гепатитів С, В, А та інших вірусних захворювань, які останнім часом стали дуже поширеними. Важко віднайти ліки, які знищили б їх у клітині. Отже, потрібно зміцнювати організм, підсилювати імунітет, тобто надати йому сил для того, аби він міг боротися з небезпечними для життя вірусами. При гепатитах організм набирає сил саме внаслідок вживання сочевиці.

Холецистит

Тепер поговоримо про холецистит (запальні захворювання печінки). А в кого, скажіть, нині з нашим способом життя (генномодифікованими продуктами, забрудненим повітрям, грунтом, водою) може бути здоровим цей внутрішній орган?

Мало хто може похвалитися, що в нього здорова печінка і що вона нормально функціонує. Якщо ж цей орган Вас турбує, то на допомогу прийде сочевиця і страви з неї. Бо саме ці плоди лікують печінку, налагоджують її жовчотворну функцію, циркуляцію жовчі, усувають запальні процеси. Тож внаслідок вживання сочевиці нема застою жовчі і не утворюється жовчокам’яна хвороба.

Пієлонефрит

А візьмемо таке захворювання нирок, як пієлонефрит. Сочевиця має м’яку позитивну дію на функцію всієї сечостатевої системи. Плоди усувають у ній запалення та покращують її функцію. А отже, вони є профілактикою сечокам’яної хвороби. Хто вживає сочевицю, той може захистити свій організм від нефритів, пієлонефритів, простатитів та сечокам’яної хвороби.

Страви з цих смачних плодів в болгар – на столі у кожному домі. Це й не дивно. У Болгарії сочевицю можна купити в будь-якому магазині. Можливо, цей народ надає перевагу сочевиці, бо знає, що вона лікує атеросклероз. А яким ще продуктом можна зробити судини еластичними і почистити їх від холестерину?!

А якщо в людини здорові судини і нормальний кровообіг, то й гіпертонії можна уникнути. Бо однією з причин її виникнення може бути хвора серцево-судинна система. Тож їжте, на здоров’я, сочевицю, аби серце ваше не хворіло.

Лікування

Останнім часом консультанти «Зеленої планети» працюють над лікуванням тяжких системних захворювань (зокрема ревматизму, ревматоїдного поліартриту), готують матеріали для вчених, які вивчають ці тяжкі недуги. Ліками від них також є сочевиця і страви з неї.

Нині дуже поширений туберкульоз. Він на сьогодні є актуальною медико-соціальною проблемою не тільки в Україні, а й в усьому світі. За статистикою, щороку у світі від туберкульозу помирає 2 млн. людей. Ситуація з туберкульозом в Україні складна: хвороба прогресує і набуває загрозливих масштабів. В Україні щодня реєструється понад 80 хворих на туберкульоз.

При захворюваннях легенів, їх нагноєнні, туберкульозі здавна народна медицина пропонувала вживати сочевицю і страви з неї. Не забувайте: нині усі ці недуги вражають організм не лише людей старшого віку, а й молодь.

Окрім того, смачні маленькі плоди сприяють швидкому зростанню кісток. Тому їх корисно вживати тим, хто травмувався, у кого були переломи кісток, а водночас ушкоджені м’язи та судини. Усе це швидко та ефективно відновлює сочевиця, робить кісткову тканину міцною, а м’язи та судини – здоровими. Тож вживання сочевиці є надійною профілактикою від переломів, оскільки усувається посттравматичне запалення і покращується кровообіг.

Останнім часом сочевиця зникла з прилавків наших крамниць, супермаркетів та ринків. Однак господарі, які дбають про своє здоров’я та всієї родини, висівають її на городах.

А скільки смачнючих страв наші бабусі і прабабусі готували із сочевиці! Чому би і нам не повернутися до мудрого досвіду наших предків?! Зараз я розкрию Вам кілька секретів приготування супів, других страв та десертів. Один із секретів: перед тим, як варити плоди, спочатку замочуйте їх на дві години у теплій воді. Потім воду зливайте і наливайте у каструлю свіжої холодної води. А тепер…

Рецепти страв із сочевиці 

Суп із додаванням чаберу 

Налийте у каструлю 1,5 л води, додайте туди 1 скл. сухої сочевиці. Відваріть її до напівготовності. Потім додайте одну дрібно порізану цибулину і корінь петрушки. Коли сочевиця звариться, додайте 2 ст. ложки сметани розмішаної із 3 ч ложками борошна. Влийте 3 ст. ложки рослинної олії, приправу чаберу, товчений зубець часнику, 1-2 лаврових листочків, сіль за смаком.

І нехай усе це ще раз закипить на слабкому вогні. А потім у зварений суп додайте дрібно нарізану зелень петрушки і сміливо подавайте до столу.

Суп із спасерованою цибулею 

Або скористайтесь іншим рецептом. Влийте в каструлю 1,5 л води, додайте 1 скл. сухої і помитої сочевиці й одну дрібно нарізану морквину. Зваріть до готовності. Тим часом спасеруйте одну дрібно порізану цибулину у 3 ст. ложках вершкового масла та 2 ст. ложках борошна. Коли цибулина набуде золотистого кольору, змішайте із супом. Посоліть, поставте на вогонь, щоб суп закипів. І… смачного!

Другі страви 

Сочевиця з петрушкою А можна просто відварити сочевицю. До 2 скл. зварених плодів додайте дрібно нарізані цибулину, морквину і корінь петрушки. Додайте також 2 ст. ложки вершкового масла, сіль за смаком. Усе розмішайте і подавайте страву до столу гарячою.

 …зі смаженою цибулею 

2 скл. сухої сочевиці, 2 цибулини, 2 ст. ложки вершкового масла, сіль. Сочевицю відваріть, перетріть через сито. Добре збийте, потім додайте відвар із сочевиці (щоб суміш не була густою). Подавайте до столу з підсмаженою цибулею і маслом.

…зі сметаною 

2 скл сухої сочевиці, 2 скл. сметани, 1 ст. ложка борошна, 1 цибулина, 2 ст. ложки вершкового масла. Для аромату можна додати подрібнену м’яту. Спочатку сочевицю відваріть, додайте сіль, м’яту. Нехай настоюється 20 хв. Відвар злийте, спасеруйте на маслі цибулю, всипте борошно і нагрівайте на слабкому вогні 1-2 хв. Потім влийте туди відвар із сочевиці і сметану. Все перемішайте, доведіть до кипіння. Страву подавайте до столу гарячою.

Котлети 

1 скл сухої сочевиці, шматок білого хліба, 1 цибулина, 1 яйце, 1 ст. ложка борошна, 3 ст. ложки вершкового масла, сіль за смаком.

Замочіть спочатку у воді (ще краще у молоці) хліб. Відваріть сочевицю, пропустіть через м’ясорубку, додайте хліб, добре віджатий замочений хліб, цибулю, підсмажену на олії, яйце, сіль. Усе добре розмішайте. Приготуйте із суміші котлети. Перед тим, як їх смажити на маслі, обкачайте в борошні.

А на десерт… 

Сочевиця із чорносливом 

2 скл. сухої сочевиці, 2 скл. чорносливу без кісточок, 2 ст. ложки вершкового масла, 0,5 скл. меду. Помиту сочевицю замочіть у холодній воді на 2-3 год. Зваріть до напівготовності. Потім додайте помитий чорнослив і тушкуйте. У готову страву додайте мед і вершкове масло. Таку смачну страву можна подавати як десерт до святкового столу або ж вживати її у будні. Коли хто хоче: на сніданок, на обід чи на вечерю. Тож смачного! І на здоров’я!

 Наталя ЗЕМНА