Мезаденит

Мезаденит – це запалення лімфовузлів, які знаходяться в кишечнику. У дітей він може бути не окремою хворобою, а наслідком безлічі інших інфекційних захворювань. Іноді він проходить і сам собою, але якщо запалення занадто яскраво виражено, то лікування потрібно обов’язково.

Лімфовузли є не тільки на шиї або паховій області, а й по всьому організму, в брижі (складці очеревини, що підтримує тонкий кишечник) теж.
Там їх розташовується близько п’яти сотень, усі вони діють як бар’єр, який заважає поширитися по всьому організму інфекціям. Іноді інфекція потрапляє в лімфовузол, тоді він запалюється. Далі може виникнути нагноєння.

У дітей він трапляється частіше, ніж у дорослих. Просто тому, що діти часто пробують на смак все, що можна і що не можна, а іноді нехтують гігієною. Дитяча лімфатична система і імунітет ще не зовсім сформовані, тому зустрічається мезаденит найчастіше у школярів до 13 років.

Симптоми

Як багато хвороб, мезаденит буває як гострий, так і хронічний. Симптоми першого схожі на симптоми апендициту. Він починається несподівано – болить верх живота або область біля пупа. Іноді визначити, де саме біль локалізована, важко. Зазвичай біль не надто виражена, тривала, тупа, може посилюватися при рухах або навіть кашлі.
Від апендициту гострий мезаденит можна відрізнити по тому, що біль не вщухає, якщо запалення посилюється.

Іноді вона проходить сама, але якщо лімфовузли сильно нагноившейся, то можуть бути ускладнення, серед яких кишкова непрохідність (якщо лімфовузли здавлюють кишечник) або перитоніт.

Інші ознаки хвороби:

• розлади травлення (діарея, нудота, втрата апетиту, одноразовий напад блювоти);
• висока температура;
• часте серцебиття (100 ударів на хвилину).
• Дихання також може почастішати, а тиск стати нестабільним, то падаючи, то піднімаючись.

Хронічний мезаденит у дітей відрізняється тим, що симптоми мають неспецифічний характер, болі короткочасні, при навантаженнях посилюються, а визначити їх розташування важко. Такі симптоми спостерігаються тижнями, а іноді тривають багато місяців.

Причини

У випадку з мезаденітом варто шукати не його причини, а причини інфекцій, які запаленням лімфовузлів супроводжуються. Лікування повинне бути спрямоване саме на боротьбу з інфекцією, а запалення може пройти саме.

Найчастіше причиною мезаденита у дітей стають:

• Вірус Епштейна-Барр. Він відомий як причину безлічі захворювань: лімфоми Беркітта (пухлина лімфовузлів), назофарингеальної карциноми (пухлина слизової носа), а також мононуклеозу (хвороби, яка зазвичай зачіпає молодь і підлітків. Вона супроводжується збільшенням лімфовузлів, печінки і селезінки).
• Ентеровіруси. Ознаки їх присутності в організмі – часті водянисті діареї, кольки, сильне газоутворення, болі в животі.
• Стрептококи і стафілококи. У нормі вони завжди є в ротовій порожнині, але коли знижується імунітет, можуть стати небезпечними.
• Сальмонели. Сальмонельоз зачіпає не тільки ШКТ, а й лімфовузли очеревини.
• Кампілобактер. Це бактерії, що викликають кампілобактерного діарею.

Всі ці бактерії умовно патогенні і викликають неспецифічний мезаденит. А ось специфічний викликається тільки мікобактеріями туберкульозу, а також єрсиніями.