Відрижка
Відрижка — це довільне або мимовільне відходження газів із шлунку або  стравоходу через ротову порожнину внаслідок скорочення діафрагми. Якщо вміст, який знаходиться у шлунку при цьому потрапляє у стравохід, то говорять що відбулося зригування.
У більшості випадків через кишечник або через рот у невеликих порціях непомітно виходить газ зі шлунка. При підвищеному утворенні в шлунку газу або при сильному заковтуванні повітря починає збільшуватися внутрішньошлункової тиск, відбувається при цьому скорочення м’язів шлунка, сфінктер, який знаходиться між стравоходом і шлунком – розслабляється та сфінктер (заслінки), який між 12-палою кишкою та лунком – стискається, їхня одночасна робота викликає відрижку.

Різновиди

Відрижка буває тиха, гучна, тухла, кисла, гірка, порожня (повітрям), а також їжею. При підвищеній кислотності спостерігається – кисла відрижка, при занедбаності жовчі – гірка. При гнильному бродінні та при застої спостерігається гнильна відрижка. Відрижка тухлим може свідчити про загострення атрофічного хронічного гастриту, це перші симптоми захворювання. Далі починають приєднуватися нудота, почуття переповнення після їжі, зригування, ниючі болі під ложечкою і тяжкість.
Відрижка їжею, при якій надходять в ротову порожнину порції рідкого шлункового вмісту, може бути гнильною, гіркою, кислою. Зазвичай при виразковій хворобі спостерігається кисла відрижка. У випадку, коли жовч потрапляє у шлунок відзначається гірка відрижка, а при гнильному розкладані у шлунку та при довгому застої спостерігається гнильна відрижка.

Причини

Якщо людина здорові, то відрижка у відбувається не часто. Не завжди часта відрижка може свідчити про захворювання кишечника, жовчного міхура, печінки, шлунка. Відрижка може свідчити про те, у людини спостерігається захворювання або такий стан, що супроводжується порушенням механізму замикання кардіального сфінктера, розташованого між шлунком і стравоходом. Після операцій, які відбулися на шлунково-кишковому тракті або при діафрагмальних грижах може відбуватися такий стан.
Якщо у людини є аерофагія (невроз шлунку) , то відрижка у даній ситуації буде гучна.   При серцево-судинних хворобах (інфаркт міокарда, ішемічна хвороба серця та ін.), а також при захворюваннях органів черевної порожнини (жовчного міхура, печінки та ін.) відрижка може виникати рефлекторно. Проте при захворюваннях 12-палої кишки та шлунку найчастіше виникає відрижка.

Лікування

Спочатку потрібно обстежити хворого, для того щоб визначити точну причину виникнення відрижки. Щоб усунути відрижку, то потрібно лікувати захворювання, яке її викликає. Не має сенсу лікувати саму по собі відрижку. З раціону хворого виключаються продукти та газовані напої, що протягом довгого часу затримуються у шлунку або сприяють газоутворенню. Їжу потрібно приймати малими порціями, а також часто.
Також лікар приписує медикаментозне лікування, якщо потрібно.

У разі необхідності виявлення цієї або іншої хвороби проконсультуйтеся з нашими лікарями у Центрі Сімейної Медицини за адресою:  вул. Драгоманова, 14а, м. Кам`янець-Подільський.