Чому болить серце у підлітка?

У підлітковому періоді відбувається перебудова всіх органів і систем в організмі. Таке навантаження на серцево-судинну систему часто проявляється болями в області серця.

Причини та прояви

Як відомо, підлітковий вік характеризується інтенсивним зростанням. Часто за таким бурхливим ростом можуть не встигати судини, через що кров не може повноцінно надходити до головного мозку. Тому в цьому віці може спостерігатися вегето-судинна дисфункція, яка проявляється головними болями, запамороченнями, болями в серці.

Крім змін судин в цей період також відбуваються великі гормональні зміни, що змушує працювати серцево-судинну систему в подвоєному режимі. Серце готове качати кров, а судини не готові прийняти її.

При будь-яких порушеннях з боку серцево-судинної системи у деяких підлітків вже відзначається підвищений кров’яний тиск. При цьому у дітей хвороби серця можуть протікати не так, як у дорослих, а більш приховано: головний біль, сонливість втома, млявість, поганий апетит. Будь-який з цих симптомів – уже привід звернутися до кардіолога.

Діти-підлітки досить часто можуть відчувати колючий біль в грудній області, хоча не завжди це може вказувати на хворе серце. Активне зростання кісток і суглобів може спровокувати проблеми з хребтом, коли м’язовий корсет ще погано укріплений і хребці можуть затискати нерви. Але правильне ліжко і певні вправи на турніку, як правило, призводять хребет в норму.

Негативні фактори

Ускладнюють симптоми вегето-судинної дисфункції сучасні методи навчання та проведення вільного часу: з гаджетами перед очима. Дослідження показали, що у дітей, які багато часу сидять за комп’ютером або смартфоном, порушується ритм серця, що проявляється в тахікардії. І якщо не нормалізувати навантаження, то це з часом може призвести до різних патологій серця.

Додатково негативно позначаються на роботі серця куріння, вживання енергетиків і слабоалкогольних напоїв, а також сильні емоційні стреси, без яких рідко хто обходиться в цьому віці.

Якщо ви бачите, що ваша дитина стала сонливою, млявою, у неї знизилася працездатність, притупилася пам’ять, можливо, знадобиться лікування серця. Кам’янець-Подільський ЦСМ пропонує послуги кардіолога.