6 продуктів для гормонального балансу

Баланс гормонів в організмі вкрай важливий для нормального функціонування всіх процесів. Сьогодні фармакологія пропонує немаленький перелік препаратів для підтримки гормонального фону. Однак кожен з них може мати небажані побічні ефекти. Але порятунком можуть стати деякі продукти, які позитивно впливають на виробництво гормонів і нормалізацію їх балансу.

За словами лікарів, нестабільність гормонів може викликати розвиток багатьох патологій – тривожність, безсоння, булімія, цукровий діабет, ожиріння, проблеми зі шкірою, перепади настрою, головні болі, слабкість і стомлюваність.

Але збалансувати гормони можна за допомогою рослинних продуктів.

Хрестоцвіті овочі

Це, звичайно ж, всі види капусти, які містять таке з’єднання як індол-3-карбінол. Дана речовина має антиоксидантну дію, допомагає організму усувати надлишок естрогену. Для кращого його засвоєння організмом овочі краще приготувати на парі з невеликою кількістю води.

Ягоди і фрукти

Такі ягоди і фрукти, як малина, чорниця, вишня, авокадо, грейпфрут, лимон, груша, гранат містять низький рівень фруктози і вуглеводів, що допомагає нормалізувати рівень цукру в крові. Крім того, ці продукти багаті антиоксидантами, які захищають клітини від ушкоджень.

Насіння льону

Цей унікальний продукт багатий омега-3 жирними кислотами, антиоксидантами і клітковиною. А також, насіння льону містять сполуки лігнани, які надають регулюючий вплив на рівень гормону естрогену.

Зелені листові овочі

Такі овочі, як шпинат, капуста, мангольд багаті залізом. Як відомо, дефіцит заліза негативно позначається на балансі гормонів, особливо у молодих жінок.

Грецькі горіхи

У горіхах знайдено поєднання омега-3 жирних кислот з поліфенолами, що допомагає нормалізувати гормональний баланс. За словами експертів, такий союз також допомагає підтримувати роботу мозку, позитивно впливає на психологічний стан.

Куркума

Ця яскраво-жовта спеція відома багатьма корисними властивостями, серед яких і оздоровлення печінки, що відповідає за синтез і активацію певних гормонів.