З віком очі зменшуються?

Чи помічали ви коли-небудь, що з віком у людей зменшується розмір очей? Це особливо помічають у себе жінки, так як майже кожен день вони роблять макіяж, а тому ретельно розглядають відображення обличчя в дзеркалі. Причому, це явище стосується не тільки літніх, але й тих, кому 25-30.

Зменшення очей з віком – природний процес. М’язи поступово слабшають, колаген в шкірі руйнується, вона втрачає пружність. А ще ми часто мружимося при світлі сонця. Люди з поганим зором примружують очі, щоб розгледіти щось поблизу чи далеко. Внаслідок такого механічного змикання органів зору, шкіра повік з часом розтягується і нависає над ними, роблячи їх менше.

Очні хвороби

Також існують очні хвороби, через які розмір очей може стати менше:

– атрофія нерва,

– блефарит,

– кріптофальм,

– набряк повіка,

– блефароспазм,

ячмінь.

Щоб зрозуміти, що ваші очі стали менше, досить порівняти свої фотографії в молодості і зараз. Також зрозуміти це допоможе зменшення периферичного огляду. Огляд допоможе виміряти окуліст на спеціальному приладі. Але часто це можна визначити самостійно: відбуваються психологічні зміни – стає іншим сприйняття світу, знижується кругозір, зменшується інтерес до життя. Деякі люди навіть говорять, що у них на очах ніби з’являються штори, що заважають розгледіти навколишній світ.

Зменшення розміру очей – це не просто неприємний естетичний факт, але і є небезпечним, так як веде до зменшення зору і навіть до атрофії очних нервів і м’язів. У запущених випадках орган може і зовсім перестати виконувати свої функції.

Особливо небезпечна зміна розміру очей для людей, чия професія пов’язана з швидкою реакцією на ситуацію, наприклад, водії, які через зменшення огляду можуть не помітити небезпечну ситуацію на дорозі.

Збереження очей

Зберегти здоров’я і красу очей з віком допоможе правильне харчування. Включіть в раціон вітаміни групи В, А, С, D і Е. Особливо важливий вітамін С, який покращує тонус зорових тканин, а також вітамін Е, який покращує діяльність зорового нерва і знижує ризик розвитку його атрофії.

Дуже корисні для очей морква і чорниця, їх обов’язково потрібно включати в свій раціон. Цитрусові і шипшина багаті вітаміном С. Горіхи, насіння і проросла пшениця містять вітаміни групи В і Е, а тому попереджають зменшення очей з віком.

Постарайтеся виключити з раціону сіль, так як вона затримує виведення рідини з організму, що веде до спазму судин.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.