У чому користь гарячої ванни?

Давно відомо, що гаряча ванна розслаблює на наш організм. Нещодавно вчені встановили, що одна година перебування в гарячій воді надає таку ж протизапальну і цукрознижувальну дію, як 60-хвилинне заняття спортом.

Повірити в це відразу не у всіх виходить. Дослідження даних ефектів поки що перебуває на стадії підготовки, але пояснення даного факту все ж існує. Виявляється, будь-які дії, що підвищують вміст так званих білків теплового шоку, покращують регулювання рівня глюкози в крові і можуть бути альтернативою фізичним вправам.

Користь для організму

Гаряча ванна, сауна і лазня можуть зміцнювати здоров’я людей, що часто не під силу навіть фізичним вправам.

Вчені обстежили 14 чоловіків з нормальною і надмірною вагою, проаналізувавши у них особливості обміну речовин, одна з функцій якого – підтримка нормального рівня цукру в крові. Також учасники мали протягом години їздити на велосипеді або приймати сауну. В обох групах після початку експерименту показники рівня глюкози змінилися в кращу сторону, але у тих, хто відвідав сауну, вони були краще.

Пасивний розігрів може впливати на протеїни – білки теплового шоку, які регулюють рівень цукру в крові. У людей з другим типом діабету якраз низький вміст таких білків, а пасивний розігрів може підвищити цей рівень.

Також гаряча ванна допомагає боротися із запаленнями, так само, як і фізичні вправи. Особливо корисно це для тих, хто страждає хронічними недугами.

Інші дослідники з’ясували, що гаряча ванна може також знижувати кров’яний тиск.

У той же час, не дивлячись на всю користь гарячої ванни і сауни, даний експеримент показав деяку обмеженість результатів. По-перше, в дослідженні взяли участь тільки чоловіки, тому невідомо, чи присутній той же ефект у жінок. Необхідні додаткові дослідження, перш ніж вчені зможуть дати офіційні висновки. Але все одно експеримент показав зцілювальний ефект гарячої води.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.