У чому причини ознобу?

Якщо вас морозить, це ще не означає, що причиною є холод. Вчені розповіли про те, чим ще можна пояснити таке відчуття і чи потрібне лікування.

1. Брак сну

Дефіцит сну часто може викликати озноб. При надлишковій втомі організм гостріше відчуває холод. Поки що точна причина цього не встановлена, але відомо, що невиспані люди мають більш високий рівень гормону стресу – кортизолу. Він і викликає озноб.

2. Гіпотиреоз

Недостатньо активна щитовидна залоза також може викликати озноб. З даним розладом стикається кожна 50-та жінка і один чоловік на кожну тисячу. При гіпотиреозу щитовидка не виробляє достатньої кількості гормону тироксину, необхідного для регулювання багатьох функцій організму, в тому числі і обігрів.

3. Надлишок цукру в крові

Люди, які страждають на діабет, часто відчувають холод в руках і ногах.

4. Інфекція

Підвищена температура тіла часто говорить про початок запального процесу, при якому імунні клітини борються з інфекціями. Часто це супроводжується сильним ознобом.

5. Подразнення шкіри

Відчуття ознобу може з’явитися і при різних ураженнях шкіри, таких як екзема, наприклад. Шкіра стає червоною і роздратованою, з’являється відчуття ознобу в роздратованих місцях.

6. Дефіцит заліза в раціоні

Так як при анемії не вистачає червоних кров’яних клітин, що переносять кисень по всьому тілу, хвороба може супроводжуватися ознобом.

7. Серцеві препарати

Озноб – часте побічне явище при застосуванні бета-блокаторів, які виписуються жертвам гіпертонії та анемії. Бета-блокатори уповільнюють серцебиття, тому кровоносні судини звужуються, приплив крові скорочується, це і викликає озноб рук і ніг.

8. Жіноча стать

Жіночий гормон естроген робить периферичні кровоносні судини в пальцях рук і ніг більш чутливими до холоду, навіть якщо температура зовнішнього середовища не дуже низька.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.