Як вживати свіжовичавлений сік?

Коли ми чуємо словосполучення «свіжовичавлений сік», то думаємо не стільки про смак, скільки про користь. Але чи всім корисний такий сік? Як його робити правильно, щоб не нашкодити організму?

1. Свіжовичавлений сік можна пити натщесерце

Це стосується навіть тих, у кого міцний і здоровий шлунок. Справа в тому, що свіжий сік – це сильно концентрований розчин, в тому числі фруктових кислот, які можуть викликати не просто дискомфорт в області шлунка, але і негативно вплинути на роботу жовчного міхура і підшлункової залози. В результаті отримаєте біль, печію, гіркоту в роті.

У деяких випадках після одного-двох прийомів соку натщесерце може розвинутися хронічне загострення захворювань стравоходу.

В ідеалі сік повинен бути розведений водою хоча б на третину. У такому вигляді він стане набагато менш агресивним по відношенню до слизових травного тракту.

Але сік з капусти або огірка можна нічим не розбавляти. Огірок і без того на 90% складається з води. А сік білокачанної капусти рекоменуется навіть людям з гастритом через вітамін U, що міститься в ньому, який надає регенеруючу дію на слизову шлунка.

2. Необхідно враховувати особливості кожного соку

За правилами прийому найскладнішим вважається буряковий сік. Так як в ньому занадто висока концентрація активних речовин, рекомендується після віджимання дати йому ферментуватися: залишити в керамічному посуді в холодильнику на 1-2 години. Приймати тільки в розведеному вигляді 1: 3.

Морквяний сік також має свої правила прийому. Щоб отримати з нього не тільки бета-каротин, а й вітамін А, не забудьте перед вживанням додати в нього вершки або кілька крапель будь-якого рослинного масла. Жир допомагає переходу бета-каротину в активну форму вітаміну А.

Гранатовий сік краще пити через трубочку, так як він здатний змінить колір зубів.

3. Чи існують протипоказання для соків-фреш

Так, яблучний сік може викликати реакцію у людей, що мають алергію на пилок весняних дерев, зокрема на березу. Це може проявитися сверблячкою в області очей, носа, болями в області шлунка. У цьому випадку про соку, на жаль, доведеться відмовитися.

Томатний і буряковий сік можуть спровокувати цистит у жінок, схильних до утворення каменів в нирках. Така ж реакція можлива при постійному прийомі соків, багатих вітаміном С – апельсинового, овочевого з вмістом соку болгарського перцю. Грейпфрутовий сік може порушувати дію деяких ліків, так як він багатий фуранокумарінов і флавоноїдами, які блокують роботу печінкового ферменту. В результаті концентрація ліків залишається високою занадто довго, що може негативно позначитися на здоров’ї.

4. Не слід змішувати більше трьох інгредієнтів

Змішувати соки можна і корисно, і навіть овочеві і фруктові. Однак буде мінімум користі, якщо змішати відразу більше трьох видів соку.

5. Приймати фреш-соки треба за розкладом

Режим прийому вітамінного соку такий: фреш вживають в коротких проміжках між основними прийомами їжі або як десерт. Більш ніж два рази на день пити свіжовичавлений сік не слід.

Здоров’я завжди на першому місці. Якщо ви потребуєте допомоги, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Ви отримаєте професійну допомогу та персоналізований підхід до вашого лікування, спрямований на досягнення оптимального стану здоров’я.