Чому з’являються тромби?

Про небезпеку тромбів для здоров’я і життя чули багато. Однак мало хто знає, як визначити наявність тромбів в крові.

Тромби – проблема, від якої можна позбутися, але третина з тих, кому ставлять діагноз тромбоз, залишаються в групі ризику з летальним результатом.

Тромби з’являються, тому що наше тіло таким чином намагається «відремонтувати» пошкоджені кровоносні судини. Але якщо тромб неправильно сформувався, то може викликати чимало проблем. Так, якщо тромб з’явився не в тому місці, то може порушити кровообіг.

Часто проблеми з тромбами виникають через те, що людина не розуміє симптомів, що проявляються, чим проблема затягується і посилюється.

Причини утворення тромбів

  • стан серця: миготлива аритмія, порушення серцевого ритму;
  • вагітність і перші шість тижнів після народження дитини;
  • застосування контрацептивів, що містять естроген;
  • гормонзамісна терапія, яка містить естроген;
  • сидячий образ життя;
  • серйозні операції, після яких пацієнт надовго нерухомий;
  • перелом кісток або серйозне пошкодження м’язів;
  • тромбозні порушення;
  • рак і його лікування;
  • ожиріння.

Симптоми утворення тромбів

При утворенні тромбів в одній з глибоко розташованих вен, з’являється тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок, рук або ніг. Якщо утворюються бляшки, область в цьому місці опухає і стає м’якою, біль нагадує спазм або судоми.

У місці, де з’являється тромб, шкіра змінює колір і стає червоною або синюватою, а також теплою на дотик.

При наявність будь-яких з цих симптомів, необхідно відразу звернутися до лікаря, так як лікування повинно бути терміновим.

Дуже важливо тромбоз діагностувати на ранніх етапах, так як тромб може сильно зашкодити вену, відірватися і переміститися в легені. Симптоми проявляються задишкою, гострим болем у грудях, прискореним серцебиттям, раптовим кашлем, іноді з кров’ю. При цих симптомах необхідно викликати швидку допомогу.

Діагностика тромбозу

Для виявлення тромбозу використовується УЗД. Якщо таким чином тромб не знаходиться, а симптоми тромбозу не проходять, для діагностики може використовуватися МРТ. Існує також аналіз на D-діаметр, при якому в крові виявляється початковий процес утворення тромбів.

Лікування тромбоза

Лікування тромбозу залежить від розташування тромбу. Це може бути хірургічне втручання з метою видалення тромбу з організму. Також використовується антикоагуляційні ліки, які розріджують кров. Також застосовується комплексне лікування.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.