9 причин здуття живота

Здуття живота – річ неприємна і незручна, а також може бути і небезпечним симптомом.

Вчені назвали дев’ять причин, через які може відбуватися здуття.

1. «Вітряна пастка»

Особливо часто таке відбувається в новорічні свята. Рясна жирна їжа при перетравленні провокує утворення газів, які, розширюючись, тиснуть на стінки шлунка.

2. Непереносимість лактози

У людей зі надчутливістю до лактози частіше інших спостерігається здуття живота, нудота, метеоризм. Ці явища провокує цукор, що міститься в молочних продуктах. Найчастіше непереносимість лактози є генетичним фактором. У цьому випадку в організмі не виробляється достатня кількість лактази – ферменту, який допомагає розщеплювати і перетравлювати лактозу.

3. Рясне споживання мучного

Деякі люди страждають проблемами травлення, пов’язаними зі складним білком (глютеном), який входить до складу злакових культур. Абсолютна непереносимість глютену спостерігається лише у 6% населення, але зловживати борошняними виробами не потрібно нікому.

4. Гіпербактеріоз

Високий рівень бактерій в шлунково-кишковому тракті також може викликати здуття. Підвищена концентрація бактерій може бути спровокована вживанням антибіотиків, поганим травленням, запаленням шлунково-кишкового тракту. Звичайно, існують бактерії, корисні для процесу травлення, але синдром посиленої бактеріального росту в тонкому кишечнику спричинені мікроорганізмами, які перешкоджають переварюванню їжі і дратують слизову шлунка.

5. Ліки

Деякі ліки здатні викликати здуття живота і загазованість кишечника. Серед таких ліків аспірин і антациди.

6. Синдром роздратованого кишечника

Це поширене хронічне захворювання, яке часто викликає запори, діарею і навіть судоми. Дослідники відзначають, що з незрозумілих причин цього захворювання частіше схильні жінки. Симптоми захворювання можуть проявлятися від кількох днів до кількох місяців. Якщо дискомфорт турбує більше трьох тижнів, необхідна консультація лікаря, щоб виключити більш небезпечне захворювання.

7. Низька кислотність

Знижений вміст кислоти в шлунковому соку веде до того, що їжа погано перетравлюється, що викликає кишковий дисбаланс і здуття живота.

8. Менструація

Багато жінок страждають від здуття живота перед і під час меструацій. У всьому винен підвищений рівень естрогену. Цей гормон впливає на слизову матки таким чином, що її стінки товщають.

9. Старіння

У літньому віці у багатьох людей лікарі відзначають утворення дивертикул на стінках кишечника. Вчені підрахували, що до 80 років вони є в наявності у 50% людей. Щоб попередити утворення дивертикул, нелобходімо в їжу вживати більше продуктів з високим вмістом клітковини.

Якщо у Вас виникли проблеми зі здоров’ям, не соромтеся звертатися в Центр Сімейної Медицини. Тут вам забезпечать кваліфіковану допомогу та підберуть індивідуальне лікування, спрямоване на покращення вашого стану здоров’я. Ваше благополуччя є нашим пріоритетом.